Stir fry tofu este o reteta vegetariana. Ca aproape orice preparat asiatic de tip stir fry (in traducere libera „amesteca si prajeste”) se prepara foarte repede.
Ingredientele de baza sunt tofu (branza de soia) si legumele (se poate pune aproape orice fel de legume) si, bineinteles, sosurile din bucataria asiatica: soia, otet, sos de peste etc.
Cum se prepara un stir fry tofu?
In primul rand trebuie facut un sos de marinat din soia, otet de orez (sau de mere sau de vin alb, in functie de ce aveti in casa) si miere. Acestea se combina si se dau deoparte, sosul obtinut fiind folosit putin mai tarziu, in timpul procesului de preparare de stiry fry tofu.
Bucatile de tofu trebuie scurse de apa sarata in care au stat. Pentru acesta inveliti-le in prosoape de bucatarie de hartie si puneti deasupra lor o farfurie peste care asezati cateva obiecte grele. Eu le-am stors in mana, avand grija sa nu le rup.
Se taie cubulete dupa cum doriti, mai mari sau mai mici si se prajesc in tigaie in ulei alaturi de putin ghimbir tocat marunt si cativa catei de usturoi, si ei tocati marunt. Apoi se scot din tigaie si se pun intr-un bol, adaugand jumatate din cantitatea de sos si amestecand.
Legumele se curata, se spala si se trag la tigaia in care a fost tofu, in ulei. Se pun mai intai legumele tari (morcov, ceapa etc) si apoi cele moi (de ex. ciuperci). Nu mai adaugati sare.
Cand sunt gata se pune peste ele restul de sos de soia si miere, se amesteca, se mai calesc jumatate de minut si apoi se iau de pe foc. Se amesteca cu tofu in bolul.
Faceti si un orez salbatic sau orez basmati fiert, urmand pasii din reteta de aici.
Serviti orezul cu stir fry tofu, pe o farfurie.
Sa trecem asadar, la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii pentru a prepara un stir fry tofu.
Atentie: puteti pune orice legume doriti si aveti disponibile, nu trebuie neaparat sa le puneti pe cele de mai jos. De asemenea, cantitatile sunt dupa preferinta fiecaruia.
Stir Fry Tofu
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 bol mare
- 1 tigaie adanca / wok
- 1 lingura sau spatula
- 1 bol mic
Ingrediente
- 400 g tofu
- 2 morcovi potriviti
- 1 ardei mare
- 100 g conopida sau broccoli
- 2 cepe verzi
- 4-5 catei usturoi
- 1 deget ghimbir
- 1 ceapa rosie mare
- 100 g dovlecel
- 4-5 ciuperci
- alte legume, dupa preferinta
- 3 linguri sos de soia, cu o cantitata de sare redusa
- 2 linguri miere de albine
- 1 lingura otet orez, mere sau vin
Instructiuni
- Intr-un bol mic pregatiti sosul, amestecand sosul de soia cu mierea si otetul. Dati deoparte
- Curatati usturoiul si ghimbirul si tocati-le marunt.
- Scurgeti tofu de apa si taiati-l cu bulete
- Puneti putin ulei intr-o tigaie adanca si prajiti tofu 5-7 minute, pana se rumeneste frumos. Adaugati usturoiul si ghimbirul si mai prajiti 1 minut.
- Dati deoparte intr-un bol mai mare, puneti jumatate din sosul de soia si miere si amestecati.
- Curatati legumele, spalati-le si taiati-le bucati potrivite.
- Caliti-le in tigaie in ulei cam 1-2 minute fiecare dintre ele, incepand cu cele mai tari si terminand cu cele mai moi. Adaugati si restul de sos de soia si miere.
- Puneti legumele peste soia, in bol, si amestecati.
- Serviti cu orez
Pentru alte retete cu legume vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.