Spanakopita – Placinta greceasca cu branza si spanac
Cautand asa pe net, dupa mancare mediteraneana mi-au cazut ochii pe o reteta de Spanakopita, o placinta greceasca cu foetaj si umplutura de branza si spanac care arata foarte bine in poze.
Placinta cu branza si spanac am tot facut eu, cu blat, sub forma de quiche, dar reteta de Spanakopita parea putin mai interesanta, desi similara. Practic e cam aceeasi reteta mediteraneana, tinand cont ca si francezii au o coasta marina destul de mare, si ei sunt recunoscuti ca mari producatori de diverse feluri de branza.
Spanakopita – reteta
Reteta in sine are urmatoarele ingrediente de baza: foi de foetaj (sau aluat), cateva feluri de branza, smantana, oua, unt, spanac, ceapa si mirodenii. Modul de preparare este similar cu al quiche-ului: se pune un strat de foetaj peste care se adauga o compozitie din branza, oua si verdeturi, iar deasupra se pune un alt strat de foetaj care se unge cu unt si apoi se da la cuptor timp de 40-50 de minute, pana cand se coace si rumeneste frumos.
Daca vreti voi sa faceti foetajul, va doresc succes! Eu prefer sa il cumpar deja inghetat, sa il las putin sa se dezghete dupa care sa-l folosesc. Eventual il mai intind cu un sucitori / facalet de bucatarie pentru a-l aduce la dimensiunea tavii. Daca tot va incapatanati sa faceti aluatul, va sugerez sa incercati reteta mea de aluat cu unt pentru tarte, sa impartiti compozitia in doua jumatati si sa faceti doua foi pentru tava, intre care sa puneti compozitia
Cum se prepara spanakopita
Cuptorul trebuie incins la 180 grade.
Cele doua foi de foetaj (de obicei sunt doua intr-o punga inghetata) se lasa sa se dezghete la temperatura camerei.
Branza feta se combina cu branza proaspata marunta, cu smantana si ouale batute. Se adauga spanacul care trebuie fiert si scurs, si ceapa verde tocata marunt. Se combina toate pana cand se omogenizeaza. Adaugati oregano sau cimbru, sare si piper dupa gust (feta este destul de sarata, s-ar putea sa nu aveti nevoie sa adaugati sare suplimentar).
Untul se topeste si se clarifica. Jumatate din cantitate se pune in tava de copt care se unge pe toata suprafata, apoi se intinde prima foaie de foetaj. Se adauga compozitia cu branza care se intinde si ea uniform. Peste ea se pune a doua foaie de foetaj care se unge cu restul de unt. Cu un cutit se portioneaza frumos apoi se da la cuptor timp de 40-50 de minute sau pana cand se rumeneste frumos.
Se scoate tava, se lasa sa se raceasca si apoi se transfera pe un platou sau un tocator. Se taie placinta si se seveste cu iaurt sau o bere rece (sau vin, dupa gust).


Spanakopita - Placinta greceasca cu branza si spanac
Echipament
- 1 tava de copt
- 1 cratita cu apa
- 1 Cutit bucatar
- 1 bol mare de sticla
- 1 tel
- 1 pensula de bucatarie
- 1 cratita mica, cu coada
Ingrediente
- 250 g branza feta
- 2 cutii branza de casa ... eu am avut Covalact
- 3 linguri smantana
- 3 oua
- 1 punga spanac inghetat sau crud
- 1 legatura ceapa verde
- 1 punga foetaj care are 2 foi
- unt
- sare
- oregano, cimbru, piper
Instructiuni
- Incingeti cuptorul la 180 grade
- Puneti spanacul la fiert, in cratita cu apa si sare. Nu il lasati sa dea in clocot. Trebuie doar oparit.
- Curatati ceapa verde si tocati-o marunt
- Puneti branza feta in bolul de sticla si faramati-o cu mana sau o furculita. Adaugati branza de casa, smantana si ouale si amestecati bine.
- Scurgeti spanacul si amestecati-l cu branza si cu ceapa pana obtineti o compozitie omogena. Adaugati mirodenii si sare (daca mai e nevoie!).
- Topiti untul.
- Puneti jumatate in tava si ungeti toata tava cu el.
- Asezati o foaie de foetaj (o mai intindeti cu un sucitor daca e prea mica) in tava.
- Adaugati compozitia de branza si intindeti-o uniform.
- Puneti a doua foaie de foetaj. Cu un cutit portionati frumos.
- Puneti restul de unt si intindeti-l cu pensula.
- Dati la cuptor 40-50 de minute sau pana se coace si rumeneste frumos
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de aperitive vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.
Spanakopita este o reteta minunata, foarte usor de pregatit, si este delicioasa! Aceasta reteta mediteraneana ofera o combinatie unica de branza, spanac si foi de foietaj, care arata uimitor la masa si poate fi servita ca un preparat unic sau cu un iaurt. Este o reteta pe care trebuie s-o incercati!