Sos salsa pentru Nachos
Inainte de a „inventa” aceasta reteta cumparam din comert borcane cu sosuri de salsa sau de branza pentru nachos. Vazand insa ingredientele si tinand cont ca acele sosuri au destul de multa sare si conservanti, m-am decis sa-mi prepar eu singur sosul acesta, la fel cum se procedeaza cu conservele de legume pentru iarna. Rezultatul il puteti testa si voi, urmand pasii de mai jos.
Salsa, in spaniola, se refera la orice fel de sos, in timp ce americanii numesc salsa sosurile care sunt folosite la preparate mexicane, precum tacos sau burrito. Cipsurile de tortilla (sau nachos) impreuna cu sosul salsa reprezinta un aperitiv intalnit in restaurantele mexicane din SUA.
Cum se prepara sos salsa pentru nachos
Curatati bine toate legumele si tocati-le foarte marunt. Daca doriti, puteti sa le combinati asa cum sunt, intr-un bol de sticla, si sa adaugati peste ele zeama de lamaie si sare, si sa-l serviti ca o salata impreuna cu nachos.
Pentru a obtine un sos se pun toate legumele tocate intr-o oala, pe aragaz, astfel: mai intai puneti ulei de masline, in care caliti putin ceapa si usturoiul. Adaugati apoi ardeii si rosiile, mirodeniile, vinul si mierea, amestecati si lasati sa fiarba la foc mic, pana obtineti consistenta dorita. Amestecati din cand in cand pentru ca pasta sa nu se prinda de fundul oalei si sa se arda.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, cantitatile ingredientelor si pasii detaliati pentru a pregati un sos salsa pentru nachos.

Sos salsa pentru Nachos
Echipament
- 1 robot bucatarie
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 cratita pentru tocanite
- 1 zdrobitor usturoi
Ingrediente
- 3 ardei capia
- 2 legaturi ceapa verde
- 4 buc ceapa alba uscata
- 5 buc rosii
- 2 ardei iuti
- 1 lingura curry madras
- 1 lingura turmeric
- 1 lingura ardei iute, maruntit
- 100 ml vin rosu
- 1 lingura miere (sau 50g zahar brun)
- 6 catei usturoi
Instructiuni
- Mai intai trebuie sa va decideti daca doriti sosul picant sau nu. Daca nu vreti picant, eliminati din lista de ingrediente ardeii iuti si curry madras (puteti pune curry dulce).
- Spalati bine legumele si curatati ceapa si usturoiul de coaja.
- Scoateti semintele de ardei si taiati-i cubulete mici de jumatate de centimetru. Taiati rosiile cubulete. Ceapa verde se taie rondele, la fel ca si usturoiul. Daca nu va place sa simtiti bucati mari de usturoi in gura, puteti da usturoiul pe razatoare. Taiati ceapa rosie/alba marunt.
- Intr-o oala incapatoare puneti 2-3 linguri de ulei de masline. Adaugati ceapa si usturoiul si caliti-le la foc mic. Adaugati ardeii si in cele din urma rosiile. Puneti mirodeniile, vinul si mierea si lasati la fiert la foc mic, cam 20 de minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda.
- Ideea e sa nu firbeti totul prea mult, altfel se va face o pasta. In compozitie, ardeiul si pe cat posibil rosiile trebuie sa ramana bucatele.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de sosuri, sosuri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.