Sos olandez este unul dintre cele mai cunoscute si folosite sosuri din bucatarie pentru preparatele de mic dejun si de brunch. Este cunoscut inca din secolul al 16-lea ca sos de insotire pentru preparatul oua benedict.
Este un sos cremos care merge de minune cu ouale fierte sau posate, dar si cu somonul si sparanghelul, carnea fripta sau la gratar, peste si legume.
Modul de preparare este putin migalos, dar rezultatul este unul pe masura de savuros.
Cum se prepara un sos olandez?
Sosul olandez clasic contine urmatoarele ingrediente: unt, galbenusuri de ou, suc de lamaie si sare. Dupa gust mai poate fi adaugat otet din vin alb, mustar dijon, piper cayenne si patrunjel
Modul de preparare este urmatorul.
Se topeste untul.
Se separa galbenusurile de albusuri si se pun intr-un bol de inox impreuna cu sucul de lamaie si se amesteca repede cu un tel pana cand se obtine o textura putin mai cremoasa.
Se pune o cratita cu apa pe foc, apa sa fie cam o treime din inaltimea cratitei. Cand apa clocoteste se da focul la mic si peste aceasta cratita se pune un bolul de inox, astfel incat fundul acestuia sa NU atinga apa (daca atinge se mai arunca din apa). Modul de gatire, in continuare, se numeste bain-marie.
In timp ce se amesteca incontinuu se toarna putin cate putin untul topit, pana cand acesta se inglobeaza complet si se obtine un sos gros.
Adaugati sare (eventual piper si patrunjel tocat).
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor dar si pasii de urmat pentru a prepara un sos olandez.


Sos olandez
Equipment
- 1 bol de inox
- 1 cratita
- 1 tel
- 1 storcator citrice
- 1 cratita mica, cu coada
- 1 cutit
Ingredients
- 4 oua
- 1 jumatate lamaie
- sare
- piper
- 250 g unt
- 1 lingura otet din vin alb
- 3 linguri apa
Instructions
- Topiti untul in cratita mica, cu coada.
- Separati galbenusurile de albusuri si puneti-le in bolul de inox
- Adaugati sucul de la jumatatea de lamaie si amestecati bine cu telul, pana se ingroasa putin. Adaugati otetul, apa, sarea si piperul.
- Puneti apa in cealalta cratita, cam o treime din inaltime, la foc, pana incepe sa clocoteasca.
- Dati focul la mic si puneti peste cratita bolul de inox, avand grija ca acesta sa nu atinga apa. Daca atinge, mai aruncati din apa.
- In timp ce amestecati continuu puneti unt incetul cu incetul in bolul cu ouale, pana se inglobeaza complet.
- Daca doriti sa fie putin mai usor puteti adauga o lingurita de apa inainte sa puneti untul.
- De asemenea, puteti sa mai adaugati piper si patrunjel tocat marunt.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de sosuri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.