Sos ladolemono este un sos traditional grecesc pentru salate si preparate la gratar.
Este foarte simplu de facut dar are o savoare deosebita, avand la baza cateva elemente: suc de lamaie, ulei de masline, usturoi, sare si oregano.
Cum se prepara sos ladolemono?
Pe scurt, pentru a obtine un sos ladolemono, se combina toate ingredientele mentionate mai sus. Importante sunt insa cantitatile. Astfel, intre sucul de lamaie si uleiul de masline trebuie sa fie o ratie de 1:3 (de exemplu 10 ml de suc de lamaie la 30 ml ulei de masline extravirgin). Acestea se combina cu putin coriandru, sare si cu un catel de usturoi ras sau zdrobit si se amesteca cu un tel pana se obtine un sos mai gros.
Poate inlocui, de minune, traditionalul nostru mujdei de usturoi si este o delicatesa pentru pestele facut la cuptor (mai ales cel in stil grecesc).
Trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
- folositi lamai coapte, nu foarte acre. Incercati sa cumparati lamai netratate chimic, carora puteti sa folositi si coaja rasa la diverse alte preparate
- uleiul de masline trebuie sa fie de calitate si neaparat extravirgin
- folositi oregano uscat si maruntit. Se gaseste in toate magazinele de specialitate
- usturoiul este optional insa un catel de usturoi curatat si dat pe razatoare sau zdrobit intareste putin savoarea sosului
- bineinteles, sarea trebuie adaugata in functie de gustul fiecaruia, dar nu exagerati cu cantitatile
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor dar si pasii de urmat pentru a prepara un sos ladolemono.


Sos ladolemono
Equipment
- 1 bol de sticla
- 1 cana de masurat
- 1 storcator citrice
- 1 tel
- 1 razatoare mica
- 1 cutit legume
Ingredients
- 2 lamai coapte
- 1-2 lingurite oregano uscat, maruntit
- 1 catel usturoi
- sare
- ulei de masline
Instructions
- Stoarceti lamaile cu sorcatorul si masurati cantitatea.
- Puneti sosul de lamaie in bolul de sticla
- Masurati o cantitate tripla de ulei de masline si adaugati-l si pe acesta in bolul de sticla
- Curatati catelul de usturoi de coaja si dati-l pe razatoare, in bolul de sticla.
- Adaugati 1-2 lingurite de oregano uscat maruntit
- Adaugati o jumatate de lingurita de sare.
- Amestecati totul cu un tel de inox pana cand obtineti o emulsie mai groasa (cam 5 minute).
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de sosuri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.