Sos gravy pentru porc la cuptor – un deliciu necesar pentru friptura de porc
Sosul gravy este un sos facut in principal cu zeama in exces, ramasa de la preparatele din carne. El poate contine sucurile lasate de carnuri in timpul coacerii la cuptor, marinada in care este pusa carnea dar si alte ingrediente care pot fi adaugate dupa ce carnea a fost deja coapta. Printre aceste ingrediente enumar legume (ceapa, morcov, tulpina de telina), unt, vin, otet de vin sau otel balsamic, miere, zahar etc.
Aceasta este una dintre variante, prima. Voi mai pune, in timp, alte retete de sos.
Cum se prepara un sos gravy pentru porc la cuptor
Preparatul de baza pentru acest sos gravy pentru porc la cuptor este sosul de marinare care ramane dupa ce facem friptura de porc la cuptor, la tava. Pe langa ingredientele de marinare, adica bere, mustar, miere, usturoi, sare si mirodenii, se vor adauga, in sosul gravy, si altele.
Incepem prin a curata de coaja o ceapa rosie mare, pe care o taiem feliute subtiri. Acesta se caleste in unt si ulei de masline, cam 10-15 minute. Se adauga 1 lingura de zahar (sau miere) si se caleste ceapa in continuare. Se adauga vin sau otet balsamic si, daca este posibil, se flambeaza.
Se intaltura carnea din tava. Din sosul care ramane in tava se da la o parte grasimea de la supragata, cu ajutorul unei linguri. Restul de sos se toarna peste ceapa calita in unt si vin si se caleste in continuare 3-5 minute.
Cu un blender se mixeaza compozitia astfel incat o parte din ceapa sa fie blendata (nu toata). Apoi se strecoara toata compozitia intr-o alta cratita cu coada, cu ajutorul unei strecuratori. In sosul acesta se pune o lingura cu varf de faina, se amesteca cu un tel pana se inglobeaza, se mai fierbe sosul inca 2-3 minute apoi se da la o parte.
Cand este servita carnea pe farfurie cu piure sau garnitura preferata se stropesc cu cateva linguri de sos gravy.
Chiar daca pare un preparat migalos eu v-as sugera sa il incercati. Va da un gust deosebit fripturii.
Cam asta este tot.
Despre ustensile, cantitatile ingredientelor si pasii detaliati pentru a pregati un sos gravy pentru porc in cele ce urmeaza.


Sos gravy pentru porc la cuptor (varianta 1)
Echipament
- 2 cratite cu coada
- 1 strecuratoare medie
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 tel
- 1 blender
Ingrediente
- 1 ceapa rosie mare
- 1 pahar vin rosu sau jumatate pahar otet balsamic
- 100 g unt
- 1 lingura zahar
- 1 lingura faina
- zeama de la friptura de porc
Instructiuni
- Scoateti carnea de porc coapta din cuptor si puneti-o intr-un vas cu capac.
- Curatati ceapa rosie, inlaturati coada si mustatile si taiati-o feliute subtiri.
- Topiti untul intr-o cratita cu coada. Puteti adauga si putin ulei de masline.
- Adaugati ceapa rosie si caliti 10 minute.
- Puneti 1 lingura de zahar si adaugati vinul.
- Caliti la foc mic inca 5 minute si, daca se poate, flambati vinul
- Cu o lingura inlaturati grasimea de porc de deasupra sosului, din tava.
- Turnati apoi zeama ramasa peste ceapa, in cratita cu coada, folosind o strecuratoare. Mai caliti 5 minute.
- Folositi un blender pentru a blenda compozitia. Nu trebuie sa blendati toata ceapa.
- Turnati toata compozitia in cealalta cratita cu coada, folosind aceeasi strecuratoare, pe care ati curatat-o.
- Lasati sa fiarba inca 5 minute si apoi adaugati 1 lingura de faina, pe care o omogenizati cu ajutorul unui tel.
- Fierbeti pana cand ajungeti la compozitia dorita. Aveti grija sa nu fie prea groasa.
- Puneti carnea si garnitura pe farfurie si apoi, cu o lingura, adaugati sos gravy,
Ati vazut? Nu e mare lucru.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la sos salsa pentru nachos si o bere rece!
Pentru alte retete de sosuri, sosuri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.