Un sos de rosii versatil, care poate fi folosit la mai multe tipuri de mancare, de la tocanite la fripturi si paste dar si pentru ketchup sau sos barbecue.
Pe cat posibil, folositi intotdeauna rosii proaspete. Variante sunt sucul de rosii sau passata sau conservele de rosii, intregi sau cuburi, in sos propriu.
Daca folositi rosii proaspete, puteti sa le coaceti mai intai la cuptor, date cu sare sau sa le fierbeti 1-2 minute in apa fierbinte. In ambele situatii dati la o parte pielita.
Eu mai folosesc, atunci cand am, rosii cuburi la borcan, pe care le dau prin robotul de bucatarie. Reteta de rosii cuburi la borcan o gasiti aici, in categoria de conserve. De asemenea, vara pregatesc sos de rosii, pe care il pun la sticle.
Daca folositi rosii din conserva dati-le si pe acestea la robot pana se obtine o pasta.
Cum se prepara sos de rosii
Pregatiti rosiile. Cele crude le fierbeti sau le coaceti la cuptor, dupa care inlaturati pielita si le dati prin robot. Daca folositi rosii cuburi de la borcan sau din conserva, dati-le direct prin robot.
Curatati ceapa si dati-o prin robotul de bucatarie. Apoi caliti-o cu sare intr-o tigaie adanca. Puneti ceapa calita in robot sau blender si obtineti o pasta pe care o puneti inapoi in tigaie. Adaugati sosul de rosii, sare (daca mai trebuie), cimbru sau busuioc, usturoi (tocat marunt sau pudra), putin ulei, putin vin rosu dulce sau demi-dulce si fierbeti la foc mic pana obtineti consitenta dorita.
Folositi sosul la alte preparate din carne sau paste.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor dar si pasii pentru un sos de rosii delicios.


Sos de rosii
Equipment
- 1 robot de bucatarie
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 tigaie adanca
- 1 tava de copt
- 1 cratita cu apa
Ingredients
- 1 kg sos de rosii
- 2 cepe mari
- 1 lingura usturoi pudra
- 100 ml vin rosu
- sare
- piper
- ulei de masline
- cimbru, busuioc
Instructions
- Cum spuneam mai sus, trebuie sa obtinem mai intai un sos de rosii
- Daca folositi rosii crude, spalati-le, crestati-le putin si dati-le la cuptor 30 de minute sau puneti-le intr-o cratita cu apa clocotinda, timp de 1-2 minute
- Scoateti pielita si taiati-le cubulete
- Dati cuburile de rosii la robot, pana obtineti o pasta. Acest pas il faceti si daca folositi rosii din connserva.
- Dati ceapa prin robotul de bucatarie si caliti-o la foc potrivit in ulei si sare.
- Puneti ceapa calita iar in robot sau un blender si pasati-o.
- Adaugati ceapa inapoi in tigaie impreuna cu sosul de rosii, mirodenii si 100ml de vin rosu.
- Fierbeti la foc mic 15 minute sau pana obtineti consistenta dorita
- Folositi sosul obtinut la preparatele preferate.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de sosuri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.