Shakshuka
De muuulta vreme vreau sa fac reteta aceasta de tocanita israeliana pe care am mancat-o la un moment dat la un restaurant cu specific mediteranean. Azi nu am mai ratat ocazia, mi-am pregatit toate ingredientele si i-am dat drumul la treaba.
Shakshuka este unul dintre preparatele recunoscute din bucataria israeliana, alaturi de falafel si hummus. Este alcatuit din oua fierte in sos de rosii si ardei, uneori cu ceapa, alte ierburi sau branza si se serveste de obicei in tigaia in care a fost gatita, impreuna cu paine, care se inmoaie in sos si ouale fierte moale.
Conform unor istorici, shakshuka isi are originea in Yemen, in timp ce altii o considera originara din Imperiul Otoman. In Israel a ajuns din zona de nord a Africii, mai exact din zona Libia-Tunisia. Fiind un preparat usor de facut si necesitand doar un singur recipient, a devenit rapid foarte popular.
In prezent exista mai multe variatiuni de shakshuka, printre ingrediente numarandu-se branza, spanac, carnati sau smantana.
Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru ca sa preparam o delicioasa shakshuka.


Shakshuka
Equipment
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 oala sau tigaie adanca
Ingredients
- 6 oua
- 2 ardei rosii mari
- 2 cepe
- 1 ardei verde
- 1 kg rosii, tocate
- 250 ml sos de rosii
- 4 catei usturoi
- 4 linguri ulei de masline
- sare
- piper
- patrunjel
Instructions
- Curatati ceapa de coji si taiati-o marunt.
- Curatati ardeii de seminte si taiati-i bucatele de 1cm.
- Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie si adaugati ceapa si ardeii.
- Caliti la foc mic timp de 5 minute, pana cand ceapa devine sticloasa iar ardeii s-au inmuiat putin, fara sa isi piarda din consistenta.
- Curatati cateii de usturoi, tocati-i marunt si adaugati-i peste ceapa si ardei. Puneti sare si piper.
- Turnati cuburile de rosii si sosul de rosii in tigaie. Aduceti la punctul de fierbere, dati la mic si lasati sa fiarba incet, timp de 15 minute. Daca cumva sosul devine prea gros mai adaugati niste apa. La final trebuie sa aibe consistenta unui lapte batut.
- Spargeti ouale unul cate unul si adaugati-le in sos, dupa ce ati facut o mica gropita cu lingura. Puneti capacul la tigaie si mai lasati 5 minute.
- Cand ouale s-au facut opriti focul. Tocati niste patunjel verde si puneti deasupra. Serviti in farfurie alaturi de paine proaspata sau toast.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.