Sarmale in foi de varza murata (reteta bunicii)
La romani, cele mai populare sunt sarmale in foi de varza sau sarmale in foi de vita.
Cuvantul „sarma” provine din turca, insemnand „a rula”. Originea preparatului nu se limiteaza doar la o tara (degeaba zic romanii ca este un preparat romanesc). Este insa cunoscut ca produs in toate tarile de sub fostul Imperiu Otoman, adica Turcia, Balcanii si o parte din Europa Centrala.
Pentru impaturire se folosesc de obicei varza (murata sau cruda) si frunzele de vita de vie, dar in Orient se mai folosesc frunze de mangold (un fel de sfecla) iar in Serbia frunze de rubarba. Pentru umplutura de baza sunt orezul si carnea tocata, condimentate cu diverse mirodenii.
In ceea ce priveste modul de servire, cel mai intalnit este alaturi de o mamaliguta de malai de porumb si un ardei iute.


Sarmale in foi de varza murata (reteta bunicii)
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 robot bucatarie sau masina de tocat
- 1 tocator
- 1 oala incapatoare
Ingrediente
- 1 kg carne de vita/porc/amestec
- 150 g orez
- varza murata
- sunca sau slanina de porc
- 3 cepe
- 400 ml sos de rosii
- piper
- foi de dafin
- cimbru
- ulei
Instructiuni
- Se toaca bine carnea si se pune intr-un vas incapator. Se spala orezul si se amesteca cu carnea si mirodeniile.
- Se toaca ceapa marunt si se caleste in putin ulei. Se pune peste carne si orez si se amesteca.
- Taiati nervurile groase de la frunzele de varza si apoi taiati frunzele in jumatate, daca sunt prea mari. Luati cu mana sau cu lingura din compozitia de carne, asezati in mijlocul unei bucati de frunza si rulati. Bagati capetele de frunza in interiorul ruloului/sarmalei. Procedati asa pana terminati toata compozitia.
- Intr-o oala incapatoare puneti niste fire de marar uscat, peste care asezati frunze de varza.
- Taiati sunca felii subtiri si asezati peste varza, Aranjati apoi toate sarmalele.
- Turnati sosul de rosii si asezati din nou un strat de sunca si la sfarsit unul de varza murata, care sa acopere totul. Puneti apa in oala, dar fara sa acopere sarmalele.
- Dati drumul la aragaz la foc mic, asezati oala cu capac si fierbeti sarmalele timp de 2 ore - 2 ore si jumatate.
- Daca doriti, dupa ce au fiert 1 ora si 30 de minute puteti pune sarmalele la cuptor, la 180 grade, timp de inca 1 ora (sau pana sunt gata)
- Cand sunt gata se servesc cu mamaliguta, smantana si, dupa preferinte, cu ardei iute.