Sardele la tigaie

835

Sardele (sau sardine, cum mai sunt cunoscute), sunt pesti asemanatori scrumbiilor sau heringului, populari in bucataria din zona mediteraneana sau oceanului Atlantic de Est.

La noi au devenit populare in vremea comunistilor cand se consumau mai mult din conserve decat proaspete. De fapt, aproape intreaga cantitate de sardele care se pescuieste este apoi conservata in ulei sau in saramura si o regasim sub forma de conserve, pe rafturile magazinelor.

Fiind de dimensiune mica, sardelele nu sunt foarte apreciate precum semenii lor mai mari, cum ar fi dorada, bibanul de mare sau chefalul. Si asta este pacat, deoarece contin foarte mult omega 3.

Sardele proaspete se pot cumpara din marile lanturi de magazine. Eu cumpar cate 20-30 de bucati de fiecare data cand le gasesc, dupa care le pregatesc acasa.

Pot fi consumate sub forma de fileu sau intregi, dupa ce le-ati spalat si curatat de solzi si interiorul.

Credeti-ma, sardelele pot fi o foarte buna alternativa la orice peste de mare. Urmati sfaturile mele de mai jos, in ceea ce priveste curatarea lor, si nu veti regreta.

Vedeti aici toate retetele din categoria „Peste

Sardine la tigaie

Portii 4 persoane
Timp pregatire 30 mins

Echipament

  • 1 cutit filetat
  • 1 tocator
  • 1 bol de sticla
  • 1 tigaie

Ingrediente

  • 20 sardele
  • sare
  • piper

Instructiuni

  • In primul rand spalati sardelele, curatati-le bine de solzi, curatati interiorul si inlaturati capul si coada.
  • Pentru fileuri, trebuie sa desfaceti pestele in doua si sa scoateti coloana vertebrala si oasele de pe coaste. Pentru aceasta luati un cutit de filetat si, incepand de la coada, crestati incet pe langa coloana, deoparte si de cealalta a ei, pana in zona coastelor.
  • Pentru a inlatura coastele, tinand de coloana deja indepartata, trageti ferm cu o mana de coloana in timp ce cu cealalta mana tineti carnea, sa nu se smulga de pe coaste. Daca aveti un cutit de filetat bun puteti trece cutitul pe langa coaste, taind usor deasupra, incercand sa inlaturati cat mai putina carne.
  • Dupa ce ati inlaturat coloana si restul de oase va ramane un fel de fluturas.
  • Daca nu doriti sa le filetati, lasati-le asa dar veti avea e lucru cu ele dupa ce le prajiti.
  • Se sareaza fileurile si se dau putin prin faina. Intr-o tigaie adaugati putin ulei si prajiti fileurile pe fiecare parte cate 1-2 minute. De exemplu, aici le-am facut intregi, nefiletate.
    Sardine la tigaie
  • Pot fi servite cu mamaliguta, legume, orez sau alte garnituri care va plac.
Meniu: Peste
Bucataria: Englezeasca, Franceza, Greceasca, Italiana, Romana
Cuvant cheie: sardele, sardine, Sardine la tigaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close