Salau la cuptor cu sos de vin alb, unt si lamaie
Reteta de salau la cuptor cu sos de vin alb, unt si lamaie poate fi facuta cu orice fel de peste. Important este sa curatati peste de piele si, daca puteti, sa scoateti si oasele. Eventual, cumparati direct fileuri de salau sau alt peste alb (biban de mare, cod, dorada etc.) si nu mai pierdeti timpul si cu filetatul si scosul oaselor.
Salaul are o carne destul de fada, astfel incat trebuie sa-l condimentati din belsug pentru a obtine un gust. Untul, lamaia si vinul precum si mirodenii de tip Provence contribuie la gustul bun al preparatului. Puteti adauga si niste capere.
Cum se prepara salau la cuptor.
Filetati pestele (asta daca nu ati cumparat deja fileuri). Instructiuni in videoclipul de aici.
Puneti o foaie de copt intr-o tava (sau folositi o tava neaderenta) si incingeti cuptorul la 180 grade. Ungeti foaia (tava) cu putin ulei si presarati sare, mirodenii si ceapa taiata pestisori.
Asezati fileurile in tava si puneti peste ele felii usturoi si de lamaie taiate marunt. Pentru mai mult gust puteti pune si felii de rosii si de morcov. Presarati sare si mirodenii deasupra.
Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si dati la cuptor 25-30 minute. Apoi scoateti folia si dati 5 minute focul la grill, pentru ca pestele sa se rumeneasca putin deasupra.
Se serveste cu sos de usturoi sau orice alt fel de sos pentru peste.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor si pasii pentru prepararea unui salau la cuptor c sos de vin alb, unt si lamaie.
Salau la cuptor cu sos de vin alb, unt si lamaie
Echipament
- 1 tocator
- 1 cutit filetat
- 1 tava copt
Ingrediente
- 2 kg salau file
- 1 lamaie
- 100 ml vin alb
- 100 g unt
- 1 ceapa alba, mare
- 4 catei usturoi
- sare
- mirodenii
- ulei de masline
Instructiuni
- Daca ati cumparat un peste intreg trebuie sa-l filetati. Sarati fileurile obtinute.
- Incingeti cuptorul la 180 grade ℃
- Curatati ceapa de coaja si taiati-o feliute. Spalati lamaia si taiati-o rondele, pe care le taiati in jumatate. Curatati cateii de usturoi de coaja si tocati-i feliute.
- Intr-o tava neaderenta (sau folosind o foaie de copt) puneti 2-3 linguri de ulei de masline. Presarati putina sare, mirodenii si puneti cateva bucatele de ceapa, lamaie si feliute de usturoi.
- Puneti pestele in tava, adaugati cate 1-2 feliute de unt pe fiecare bucata de peste si apoi vinul in tava. Acoperiti tava cu folie de aluminiu.
- Dati la cuptor timp de 20-25 minute. Apoi dati la o parte folia de aluminiu, mutati focul pe grill si mai lasati 5 minute, astfel incat pestele sa se rumeneasca foarte putin deasupra.
- Serviti cu legume, orez, cartofi natur sau simplu, cu salata verde.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete cu peste vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.