Salata orientala are la baza „Salata de cartofi” care pare a avea originile in bucataria germana (“Kartoffelsalat”), aparuta odata cu introducerea cartofilor in Europa, in secolul al 16-lea. Original, salata continea cartofi, otet si ulei insa, dupa aducerea ei in America de catre colonisti, pe langa cartofi au aparut oua, legume si maioneza.
In Russia, in 1860, la restaurantul Hermitage din Moscova, chef-ul restaurantului, Laurence Olivier, a inventat salata Olivier care a devenit traditionala in toata tarile din URSS, dar si in Asia Mica si America de Sud. Printre igredientele retetei originale, in afara de cartofii fierti, apar limba de vita, muraturile, caperele, ouale, laptuca si maioneza. Totusi, reteta originala nu este cunoscuta. Salata a suferit insa, cu timpul, multe adaptari, printre ingrediente fiind introduse mere, mazarea, carne fiarta de pui, de porc sau de oaie, peste si fructe de mare si multe altele. La noi, o salata similara este cea de boeuf.
Reteta de mai jos de Salata Orientala contine cartofi, castraveti murati in saramura, ceapa rosie, masline si capere. Puteti adauga si maioneza, daca vreti sa fie mai cremoasa. Cartofii poti fi fierti sau copti.

Salata orientala
Echipament
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 bol de sticla
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 300 g castraveti murati
- 100 g masline
- 2 buc ceapa rosie
- 4 oua
- 3 linguri capere
- 2 linguri ulei de masline
- maioneza dupa preferinte
- sare
- piper
Instructiuni
- In primul rand preparati cartofii. Acestia pot fi facuti in 4 moduri.
Modul 1
- Spalati cartofii bine si curatati-i de coaja. Puneti o oala cu apa si sare pe aragaz si adaugati cartofii, taiati cubulete. Cand apa clocoteste lasati cartofii sa fiarba 10-15 minute (incercati-i cu o furculita) dupa care opriti focul. Strecurati cartofii intr-o sita, sa se scurga de apa.
Modul 2
- Este similar cu cel de mai sus doar ca, dupa ce ii spalati bine, ii curatati si ii puneti la fiert in apa cu sare intregi. Cand sunt fierti (tot dupa 10-15 minute, trebuie incercati cu o furculita) strecurati apa, lasati sa se raceasca putin cartofii si apoi ii taiati cubulete.
Modul 3
- Este similar cu cele doua, doar ca puteti pune cartofii cu tot cu coaja la fiert, urmand ca dupa ce s-au fiert sa ii curatati de coaja si sa ii taiati cuburi. Unele persoane, insa, nu sunt OK cu gustul de coaja de cartof fiarta si prefera modul 1 sau 2 de preparare a cartofilor.
Modul 4
- Dureaza ceva mai mult, dar au cartofii capata un gust mai deosebit. Dupa ce ati spalat cartofii ii puneti intr-o tava la cuptor cu tot cu coaja, timp de 60 minute, la 18 grade. La 30 de minute rasuciti cartofii pe cealalta parte. Dupa ce s-au facut ii scoateti din cuptor, ii lasati putin sa se raceasca, ii curatati de coaja si taiati cubulete.
- Dupa ce s-au facut cartofii, puneti ouale la fiert. Sunt mai multe moduri de a fierbe ouale si a obtine consistenta pe care o doriti (moale, cleios sau tare). Scoateti ouale din cofrag si lasati-le sa ajunga la temperatura camerei. Puneti o oala cu apa pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Adaugati ouale si lasati-le la foc 5 minute pentru ou moale, 7 pentru cleios si 10 pentru tare. Alt mod de preparare este sa le puneti de la inceput in apa si atunci cand apa fierbe sa opriti focul de pe aragaz si sa le lasati inca 4, 6 sau 8 minute in apa clocotita.
- Curatati ceapa rosie si taiati-o feliute. Taiati castravetii murati in lungime si apoi in felii, de grosimea celor de ceapa. Taiati si maslinele in felii (dupa ce le-ati scos samburii)
- Puneti intr-un bol cartofii cuburi, ceapa rosie, castravetii, 2 linguri de capere, maslinele. Puneti peste ele 3 linguri de ulei (de susan, de struguri sau de masline, dupa gust), sare si piper si amestecati cu maioneza (daca doriti). Puneti deasupra ouale curatate de coaja si taiate in sferturi.
- Serviti simplu sau ca salata de insotire pentru preparate din carne.