De mult, foarte mult timp, ma gandesc la o reteta de rulada de porc. O reteta care este cat de cat migaloasa dar relativ usor de facut. Insa, totdeauna m-am gandit: ce umplutura sa-i fac? Cu ce ingrediente?
Am vazut fel si fel de retete in care marea majoritate a ingredientelor pentru asa-zisa umplutura sunt de fapt niste mirodenii cu care se freaca carnea. Si atat. Adica e ca si cum as face o carne la cuptor, as da-o cu mirodenii si as gati-o. Atunci ce rost mai are sa fac rulada?
Rulada trebuie umpluta. Trebuie sa-i pui o umplutura care sa ridice valoarea carnii de porc.
Mai intai m-am dus cu gandul la mere. Cine nu stie ca porc + mere = iubire? Porcul cu marul in gura? Suna cunoscut?
Dar merele n-am cu ce altceva sa le combin. In afara de zahar si vin si scortisoara, nu prea stiu ce sa fac cu ele. Asa ca m-am reorintat catre prune. Si pentru ca am vazut eu pe net niste retete cu prune uscate si curcan, am zis ca poate, daca le folosesc la porc vor fi la fel de gustoase.
Asa ca, umplutura pentru reteta mea este cu prune uscate (deci dulce), ciuperci (gust neutru-dulce) si ceapa caramelizata (adica tot dulce). Deci, in total, o umplutura dulce la rulada. Mai punem putina sare, piper, boia dulce (sau picanta) si usturoi, cu care frecam carnea si gata! Am rezolvat problema.
Rezultatul a fost unul delicios!
Cum se prepara rulada de porc cu prune uscate?
In primul rand treceti pe la carmangerie si luati carnea. Eu am luat cam 2kg de ceafa de porc, dar puteti lua si muschiulet sau pulpa.
Din ceafa am oprit cam 500g pentru o ciorba de perisoare (reteta aici). Restul a mers la rulada.
Mai intai m-am ocupat de umplutura. Am curatat si tocat marunt o ceapa maaare pe care am calit-o in untura intr-o tigaie, cu putina sare. Apoi am spalat si tocat marunt vreo 5 ciuperci champignon pe care le-am adaugat in tigaia cu ciupercile. Pentru ca era deja sare in tigaie, ciupercile au inceput sa lase apa si s-au calit frumos. Prunele uscate le-am lasat fara samburi si le-am taiat cu cutitul marunt, apoi le-am pus si pe ele in tigaie. Am mai adaugat o jumatate de lingurita de usturoi si putin piper, 100ml de vin roze, am calit inca vreo 10 minute si apoi am dat deoparte, dupa ce a scazut putin apa lasata de ciuperci.
Am taiat ceafa de porc ca pentru rulada, adica cu un cutit de filetat am inceput sa decupez ceafa si sa o fac ca o foaie de. Am taiat intr-o margine cam 1 cm si apoi am „derulat” ceafa, taind in acelasi timp tot la 1cm grosime pana cand am decupat-o pe toata, obtinaind o „foaie” de ceafa.
Am presarat sare, piper si boia peste bucata de carne si apoi am intins umplutura de ceapa, ciuperci si prune peste toata suprafata.
Intr-un bol am pus o lingura de mustar, apoi o lingurita de sare, una de piper, una de usturoi pisat, si jumatate de lingurita de cimbru. Am adaugat cam 100ml de bere si am amestecat pana am obtinut o pasta. Cu pasta aceasta am „pictat” carnea de proc pe parcurs ce am rulat-o.
Practic am inceput sa rulez carnea, am dat-o cu pasta, apoi am mai rulat si am dat cu pasta si asa mai departe pana am terminat pasta si de rulat carnea.
Acum… ar trebui sa puneti carnea intr-o folie de aluminiu. Eu am pus-o dupa ce am umplut-o si dat-o cu mirodenii, dar ar fi bine sa o faceti dinainte. Asadar, revenind mai sus cateva alineate (4)… puneti o folie de aluminiu peste care asezati ceafa de porc, pe care apoi o taiati, umpleti si dati cu pasta.
Incingeti cuptorul la 160 grade. Puneti ceafa rulata intr-o tava in care mai adaugati apa, pana la jumatatea tavii. Dati tava la cuptor timp de o ora si jumatate-doua. Apoi scoateti tava, aruncati apa, scoateti folia de aluminiu si puneti rulada inapoi in tava. Dati la cuptor inca 15-20 de minute, sa se rumeneasca frumos.
Cand e gata serviti cu garnitura si salata preferata.
Am povestit destul. Zic sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii pentru a preparara o delicioasa rulada de porc cu prune uscate.
Rulada de porc cu prune uscate
Echipament
- 1 cutit de filetat
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 bol
- 1 tigaie adanca
- 1 tava de copt
- folie de aluminiu
Ingrediente
- 1.5 kg carne de porc ceafa sau muschi
- 100 g prune uscate
- 200 g ciuperci campignon
- 1 ceapa mare
- sare
- piper
- boia
- usturoi uscat
- bere
- cimbru
- 100 ml vin roze
- untura de porc
Instructiuni
- Curatati ceapa si tocati-o marunt. Caliti-o intr-o tigaie adanca, cu putina sare, timp de 2-3 minute.
- Spalati ciupercile si tocati-le cubulete, iar apoi adaugati-le peste ceapa. Amestecati.
- Scoateti samburii la prunele uscate si tocati-le si pe ele marunt. Adaugati-le in tigaie.
- Sotati 3-5 minute si apoi adaugati vinul. Lasati inca 2-3-5 minute pe foc.
- Taiati ceafa intr-o foaie, plecand dintr-o parte si decupand la 1 cm de margine, fara a taia carnea complet.
- Puneti foaia de carne obtinuta pe o foie de aluminiu de copt.
- Dati carnea cu sare, piper, boia, usturoi uscat.
- Adaugati umplutura din tigaie si intindeti uniform.
- Intr-un bol amestecati o lingura de mustar cu o lingura de boia, o lingura de usuroi uscat, jumatate lingurita sare, jumatate lingurita piper, jumatate lingurita cimbru si 100 ml bere, pana obtineti o pasta.
- Cu o pensula puneti pasta peste carne, pe parcurs ce o rulati.
- Strangeti bine rulada si folia de aluminiu.
- Puneti apa intr-o tava de copt si apoi asezati rulada.
- Dati la cuptor o ora si jumatate.
- Apoi inlaturati folia, aruncati apa si dati iar la cuptor rulada pentru inca 10-15 minute, pana se rumeneste.
- Scoateti, taiati felii si serviti cu garnitura preferata si cu salata.
Video
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete si idei de preparate cu carne de porc vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.