Rulada de curcan cu ciuperci si bacon
Carnea de curcan este destul de fada si, de multe ori, nu e chiar placuta la gust. Daca insa faci o rulada de curcan, completata cu diverse mirodenii sau legume, astfel incat sa aiba un gust mai deosebit, se schimba total toata treaba. O rulada de curcan cu ciuperci si bacon poate fi o alternativa foarte buna la pieptul de pui de curcan sau snitelele de curcan sau cele de pui.
Pentru preparare trebuie sa va inarmati cu rabdare, deoarece se vor face mai mult pasi:
- pregatirea pieptului de curcan
- pregatirea umpluturii
- pregatirea ruladei
- coacerea ruladei
- prajirea ruladei
Practic, sunt 5 pasi, fiecare dintre ei necesitand atentie si rabdare.
Pregatire rulada de curcan
Pregatirea pieptului de curcan inseamna taierea lui felii cat mai mari, nu mai groase de 1 cm, si baterea lor cu un ciocan de snitele pana se aduc la o dimensiune de 3-5 milimetri grosime.
Pregatirea umpluturii presupune taierea legumelor de umplutura si calirea lor intr-o tigaie. Aici puteti sa fiti inventivi, folosind orice fel de legume perferate. Daca cumva va ramane umplutura dupa ce ati facut ruladele, puneti-o intr-o punga frigorifica si dati-o la frigider. O puteti folosi cu alta ocazie. Pentru preparatul de azi am folosit ceapa, ciuperci brune, spanac si un ou, condimentate cu sare, usturoi pudra si cimbru.
Pregatirea ruladei inseamna asezarea feliilor de bacon pe o hartie de copt sau de aluminiu, suprapunerea pieptului de curcan batut, umplerea si rularea.
Pentru coacere se pune fiecare rulada de curcan in apa la cuptor timp de 45 minute – o ora.
Dupa ce s-au fiert in cuptor se scot ruladele, se lasa sa se raceasca putin, se inlatura folia de aluminiu si se prajesc intr-o tigaie neaderenta, pentru a le da putina crusta colorata si gustoasa. Apoi se taie felii si se servesc, dupa preferinte, cu salate sau diverse garnituri.
Daca doriti puteti face rulada cu carne de pui, vita sau porc.
Despre curcan
Curcanul (ca si multe alte legume, fructe, cereale si animale) este originar din America, zona Mexicului. Deh, noi astia, europenii, nu am avut parte de prea multa diversitate, asa ca, noroc cu colonistii, am reusit sa ducem in Europa alte specii care sa ne completeze meniul.
Pasaroiul a fost domesticit si „importat” din America in Europa, devenind, in scurt timp, o delicatesa preferata de europeni, chiar daca ea este reprezentativa pentru americani, care o prepara de Ziua Recunostintei dar si de Craciun. Istoric, domesticirea curcanilor a inceput in anii 1500, atunci cand spaniolii au dat navala in Mexic. Englezii i-au dat numele de curcan („turkey”) preluand numele de la deja-cunoscuta bibilica, populara in zona islamica (mai ales in Turcia). Tot englezii au fost cei care au reintrodus rasa de curcani domesticiti in America in secolul al 17lea.
Thanksgiving (Ziua Recunostintei)
A devenit deja traditie in America prepararea curcanului in ziua de Thanksgiving (Ziua Recunostintei). Prima Zi a Recunostintei, care de fapt simbolizeaza recunostinta pentru roadele obtinute in anul curent, a fost sarbatorita printr-o masa comuna de catre de colonistii din lumea veche impreuna cu indienii din tribul Wampanoag, in anii 1600. La aceasta masa, carnea de curcan a fost din abundenta. Alexander Hamilton, unul dintre „Parintii fondatori ai Statelor Unite” a proclamat mai tarziu ca „niciun cetatean al Statelor Unite nu trebuie sa se abtina de a manca curcan de Ziua Recunostintei”. La un moment dat s-a dorit chiar adoptarea curcanului ca simbol al Statelor Unite, insa in cele din urma a fost ales vulturul cu cap alb (sau vulturul plesuv, asa cum este tradus din engleza).
Preparare rulada de curcan
Americanii si englezii prefera sa pregateasca curcanul intreg, la cuptor. Daca nu se consuma toata carnea la mesele oficiale, aceasta poate fi folosita pentru diverse preparate de „resturi” (leftovers), ca de exemplu paste, stirfry si chiar burgeri.
Reteta de fata de rulada de curcan cu ciuperci si bacon se face doar din piept de curcan. Sa vedem, in continuare, pasii
Rulada de curcan cu ciuperci si bacon
Echipament
- 1 tocator
- 1 Cutit bucatar
- 1 ciocan snitele
- 1 tigaie adanca
- 1 tava de copt
- folie de aluminiu
- 1 tigaie neaderenta
Ingrediente
- 4 felii piept de curcan
- 300 g ciuperci
- 2 cepe
- ulei de masline
- 1 mana spanac
- sare
- piper
- unt
Instructiuni
- Curatati ceapa de coji si spalati ciupercile si spanacul
- Incingeti o tigaie adanca pe aragaz
- Puneti ulei de masline si, cand s-a incins, adaugati ceapa, tocata marunt.
- Se pun apoi ciupercile taiate cubulete.
- Puneti mirodeniile si amestecati. Ciupercile vor lasa apa.
- Adaugati spanacul spalat bine si taiat fasii (daca e mare).
- Se pune si un ou batut peste intreaga compozitie, amestecand constant
- In maxim 30 de minute totul trebuie sa fie gata, ciupercile si spanacul au scazut.
- Dupa preferinte, puteti pune cascaval sau altfel de branza maturata.
- Incingeti cuptorul la 180 grade.
- Bateti feliile de piept de curcan cu un ciocan de snitele, pana cand le intindeti si subtiati.
- Taiati un patrat de folie de aluminiu, pe care il ungeti cu putin ulei de masline.
- Asezati feliile de bacon suprapuse putin si paralele.
- Peste bacon puneti pieptul de curcan
- Adaugati 1-2 linguri de compozitie de ciuperci sau oricat este necesar, pentru umplutura.
- Rulati baconul cu pieptul de curcan si umplutura, obtinand o rulada.
- Rulati apoi impreuna cu folia de aluminiu si rasuciti capetele.
- Puneti ruladele de curcan intr-o tava putin adanca, unde ati adaugat niste apa.
- Dati la cuptor timp de 45 minute - 1 ora.
- Scoateti ruladele si inlaturati, cu grija, folia de aluminiu.
- Intr-o tigaie neaderenta puneti putin ulei de masline.
- Prajiti ruladele pe toate partile, pana cand se obtine o crusta frumoasa.
- Scoateti pe un platou, lasati sa se raceasca si taiati felii.
- Serviti impreuna cu garnitura preferata sau cu salata.
Acum, se pune intrebarea: de ce rulada de curcan cu ciuperci si BACON? Pai cum e vorba la noi, la romani? Care e cea mai buna leguma, daca nu porcul? Cum carnea de curcan e mai fada, baconul ii da un gust mai aparte.
Pentru alte retete cu carne de curcan vizitati sectiunea de aici.
Foarte delicioasa reteta! O recomand.