Risotto este o mancare de orez italiana, preparata treptat cu zeama de carne (pui, vita). Ingredientele de baza sunt orez, ceapa, usturoi, parmezan, dar mai pot fi adaugate si alte legume taiate marunt (de exemplu ciuperci, ardei). Poate fi servit atat ca si aperitiv dar si ca garnitura pentru alte retete pe baza de carne.
Zeama de carne se cumpara de la magazin sau o faceti chiar voi si sa o pastrati la frigider, in congelator, atunci cand ati fiert carne pentru alte mancaruri (fripturi) si nu v-a trebuit zeama.


Risotto
Echipament
- 1 bol de sticla
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 cratita
Ingrediente
- 1 cana orez pentru risotto
- 500 ml supa de pui sau legume
- 1 ceapa
- 2 catei usturoi
- 1 pahar vin alb
- 50 g parmezan
- 50 g unt
- ulei de masline
- sare
- piper
Instructiuni
- Spalati bine orezul intr-un vas, pana cand nu mai iese praful din el.
- Curatati ceapa si cateii de usturoi si tocati-le marunt. Cateii de usturoi ii puteti da pe o razatoare mica.
- Puneti o oala incapatoare pe aragaz, la foc mediu. Adaugati ulei de masline.
- In oala incinsa adaugati orezul, ceapa si cateii de usturoi, putina sare si caliti putin. Adaugati vinul alb si putina supa de pui sau legume, cat sa acopere orezul.
- Amestecati continuu. Cand scade, adaugati iarasi zeama si amestecati. Tot asa pana cand orezul se umfla. Daca nu aveti suficienta zeama, adaugati apa
- Cand orezul este fiert, puneti o lingura de unt si parmezanul si amestecati. Trebuie sa obtineti o textura cremoasa, dar boabele de orez sa fie fierte insa ferme.