Cu un gust dulce-acrisor, risotto cu rosii uscate este o alta varianta de risotto care poate fi servita atat ca aperitiv, fel principal sau garnitura.
Originar din nordul Italiei, risotto este un preparat italian care se face din orez de tip Arborio, un soi foarte bogat in amidon care, atunci cand este fiert, are un aspect cremos.
Cum se prepara un risotto cu rosii uscate
Atunci cand se prepara risotto orezul se fierbe treptat. Spre deosebire de pilaf sau orezul chinezesc, la risotto ingredientul lichid se adauga treptat, pe masura ce orezul incepe sa-l absorbe si sa se umfle.
Ca ingrediente se folosesc: ceapa rosie sau ceapa de apa, orez arborio, vin alb sau roso, supa de legume sau de carne si, bineinteles, rosii uscate. Eu folosesc rosii uscate si puse in ulei de masline, la borcan. Pe langa acestea mai poate fi adaugata o tulpina de telina apio si cativa catei de usturoi.
Se taie ceapa si usturoiul marunt si se calesc in ulei cu putina sare. Se taie si telina cubulete marunte si se adauga in ulei. Intre timp se incalzeste un ibric cu apa. Se adauga orezul in recipientul in care sunt legumele calite si se prajeste cateva secunde in ulei, dupa care, cu un polonic, se adauga supa de legume sau de carne. Se amesteca in orez si atunci cand este aproape absorbit se mai adauga un polonic de supa si se repeta procedeul pana s-a terminat supa. Daca orezul nu este fiert se adauga, tot cu polonicul, apa fiarta. Rosiile se toaca marunt si se adauga in orez.
Gustati si daca orezul este al dente adaugati cateva cubulete de unt si inca un polinic de apa sau supa. Acoperiti cratita cu un capac si dati deoparte.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor precum si pasii pentru se prepara un delicios risotto cu rosii uscate.


Risotto cu rosii uscate
Equipment
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 oala cu coada, incapatoare de 2-3 litri
- 1 ibric
- 1 spatula sau lingura de lemn
Ingredients
- 1 cana orez pentru risotto, Arborio sau 250g
- 500 ml supa de legume sau de carne si/sau apa fiarta.
- 100 ml vin alb sau roze
- 1 ceapa rosie medie
- 3 catei usturoi sau 1 lingurita usturoi pudra
- 50 g unt
- 1 tija telina apio
- 4-5 felii rosii uscate, in ulei
- ulei de masline
- sare
- piper
Instructions
- Puneti 2-3 linguri ulei de masline in oala cu coada, pe aragaz, la foc potrivit.
- Curatati ceapa si usturoiul si taiati-le cubulete mici.
- Taiati cubulete si tija de telina apoi.
- Caliti ceapa si usturoiul in ulei pana ceapa devine sticloasa, apoi adaugati telina si mai caliti 1-2 minute.
- Puneti orezul in oala, peste legume, si lasati la calit 30 de secunde. Atentie, orezul NU se spala ci se pune direct in oala. Altfel va pierde din amidon.
- Adaugati vinul peste orez si amestecati. Lasati la fiert pana se evapora alcoolul (cateva secunde).
- Adaugati un polonic de supa de legume si amestecati. Lasati sa fiarba putin, pana cand supa este absorbita de orez si adaugati un al polonic de supa.
- Amestecati tot timpul, avand grija ca orezul sa nu se prinda de cratita si adaugati supa treptat, pana cand se termina.
- Verificati daca orezul este aproape fiert (al dente).
- Taiati feliile de rosii uscate bucatele mici si adaugati-le peste orez.
- Adaugati un polonic de apa fiarta.
- Atunci cand orezul este aproape fiert puneti cateva cubulete de unt, amestecati ca sa se topeasca, mai adaugati putina apa si opriti focul la aragaz. Puneti capac la oala si dati deoparte.
- Serviti ca aperitiv sau garnitura de insotire la preparate din carne.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete si idei de garnituri vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.