Reteta de risotto cu ciuperci si urzici este similara cu cea cu orez cu ghebe si urzici pe care am postat-o mai demult si pe care o gasiti aici.
De data aceasta am folosit ciuperci proaspete, pleurotus si urechi de lemn, si urzici pe care le-am cules din gradina, le-am curatat bine si le-am spalat.
Modul de gatire este similar cu cel din reteta de orez, cu cateva mici diferente.
Cum se prepara risotto cu ciuperci si urzici?
Reteta de baza de risotto o puteti gasi aici. Inainte de va apuca de treaba trebuie sa spalati bine ciupercile, urzicile si sa clatiti putin orezul.
Ciupercile se taie bucatele potrivite (cam de 1 cm).
Curatati o ceapa rosie si tocati-o marunt, dupa care o puneti la calit intr-o tigaie adanca neaderenta, in 2-3 linguri de ulei de masline. Adaugati orezul si prajiti-l 1-2 minute, impreuna cu ceapa. Puteti pune putina sare, usturoi pisat sau pudra si mirodenii. Adaugati 250ml de supa de pui si fierbeti la foc mic, pana cand boabele de orez absorb toata supa.
Adaugati ciupercile taiate si amestecati. Puneti si urzicile. Adaugati treptat supa de pui si/sau apa fiarta, amestecand ca orezul sa nu se prinda. Cand este gata (trebuie sa fie aproape al dente), adaugati o lingura de unt si, daca doriti, putin parmezan ras.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor dar si pasii pentru a prepara un risotto cu ciuperci si urzici.


Risotto cu ciuperci si urzici
Equipment
- 1 tigaie adanca wok
- 1 tocator
- 1 Cutit bucatar
- 1 lingura pentru amestecat
Ingredients
- 300 g orez pentru risotto arborio
- 500 g ciuperci pleurotus sau champignon
- 150 g ciuperci "Urechi de lemn"
- 100 g urzici mici, proaspete
- 500 ml supa de pui sau de legume
- 1 ceapa rosie
- apa fierbinte
- ulei de masline
- sare
- piper
- usturoi 1 lingura pudra sau 2 catei de usturoi, maruntiti
Instructions
- Curatati ceapa si tocati-o marunt.
- Puneti 2-3 linguri de ulei de masline in tigaie
- Caliti ceapa.
- Adaugati orezul si prajiti-le impreuna 1-2 minute.
- Puneti jumatate din supa de pui sau de legume si amestecati. Gatiti la foc mediu.
- Curatati ciupercile pleurotus si taiati-le cubulete. Faceti la fel cu "urechile de lemn"
- Adaugati usturoiul si mirodenii peste orez.
- Adaugati ciupercile taiate si amestecati,
- Puneti si restul de supa de pui.
- Amestecati din cand in cand, pana cand orezul absoarbe supa.
- Incepeti sa adaugati putina apa, amestecati, lasati sa fie absorbita de orez.
- Procedati la fel pana cand boabele de orez sunt fierte, dar nu complet. Trebuie sa fie o textura al-dente, adica sa simtiti putina rezistenta cand le mancati, dar sa nu crantzane in dinti.
- Serviti ca atare sau ca garnitura.
Video
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.