Quesadilla
Quesadilla este o mancare care a aparut in Mexic undeva in secolul 16. Numele inseamna „ceva mic si cu branza”.
Atunci cand colonistii au ajuns in Mexic au descoperit ca aztecii faceau niste lipii din porumb pe care le umpleau cu dovleac si le coceau in cuptor, fiind servite ca desert. Colonistii au adus cu ei produsele din lapte (branzeturi) iar bastinasii le-au adaugat la preparatul initial. Astfel a aparut quesadilla.
Cum se prepara Quesadilla
Quesadilla se poate face, practic, cam cu orice produse (legume, carne, ciuperci etc.) insa branza nu lipseste niciodata. De asemenea, in locul clasicei tortilla de porumb se poate folosi tortilla de faina. Se prepara de obicei o tigaie de fonta, dar orice tigaie ne-aderenta este OK. Pentru un preparat cu legume puteti combina cu tofu, bucati de soia rehidratata, naut sau fasole.
Ca si mod de servire, poate fi impaturita pe jumatate (precum reteta de aici), dintr-o singura tortilla sau intreaga, din doua tortilla.
Daca doriti sa serviti alte produse mexicane incercati reteta de nachos si cea de salsa.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele necesare, ingredientele si cantitatile, dar si pasii detaliati pentru a prepara aceast delicios preparat.
Quesadilla
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 bol de sticla
- 1 tigaie neaderenta
- 1 Razatoare
Ingrediente
- 400 g piept de pui
- 200 g ciuperci
- 4 rosii
- 1 avocado
- 4 ceapa verde
- 2 ardei
- 1 lime (sau lamaie)
- 200 g cheddar
- 200 g parmezan
Instructiuni
- Spalati bine ciupercile si taiati-le felii. Taiati pieptul de pui cubulete mici. Incingeti o tigaie cu putin ulei si apoi adaugati puiul si ciupercile. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda. Dupa ce se evapora toata zeama lasata de ciuperci, dati tigaia la o parte.
- Spalati bine legumele. Curatati ardeii de seminte si taiati mustatile la ceapa verde. Tocati apoi cubulete mici toate legumele si amestecati-le intr-un bol.
- Taiati avocado si adaugati pulpa, sfaramata in bucati, peste legumele tocate. Adaugati si zeama de la lamaie (sau limeta). Puneti putina sare, piper si ulei de masline si amestecati. Se obtine astfel o salsa.
- Dati branza Cheddar si Parmezanul pe razatoarea mare.
- Puneti putin ulei de masline intr-o tigaie, la foc mediu. Adaugati o tortilla si lasati-o sa se incinga timp de 30 de secunde. Apoi intoarceti-o pe partea cealalta. Daca formeaza bule de aer apasati-le cu o furculita. Presarati ceddar si parmezan peste lipie si asteptati 30 de secunde.
- Puneti pui si ciuperci pe jumatate de tortilla. Apoi adaugati si salsa, tot pe aceeasi jumatate.
- Impaturiti cu partea pe care este doar branza si lasati cateva secunde. Apoi intoarceti totul pe partea cealalta si mai lasati in tigaie 30 de secunde.
- Scoateti pe farfurie si repetati procesul pentru toate lipiile. Serviti cu iaurt sau, de ce nu, o bere rece mexicana (Corona, Salitos...)
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de aperitive vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.