“Pui Tikka Masala” este o reteta destul de controversata, atat britanicii cat si indienii sustinand ca ei sunt cei care au inventat-o. Exista diverse variatiuni pe aceeasi tema, iar ingredientul de baza, cel care da si numele retetei este „garam masala”, o combinatie de cardamom negru, scortisoara, cuisoare, piper negru si chimen. . Tikka inseamna bucata de carne.

Pui Tikka Masala
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 bol de sticla
- 1 cratita
- 1 blender
Ingrediente
- 1 kg piept de pui dezosat
- 2 cepe
- 1 ardei iute
- ghimbir
- unt
- 500 g rosii decojite
- 1 conserva lapte de cocos sau lapte normal
- 1 lamaie
- coriandru
- garam masala
- 1 lingura curry iute
- apa
Instructiuni
Garam masala
- Garam masala gasiti in comert deja preparat. Daca nu, puteti sa-l faceti si singuri macinand 1 lingura de chimion, 1 lingura boabe de piper negru, 4 linguri de boabe de coriandru, 1 lingura si jumatate de ghimbir uscat (sau macinat), 1 lingura de cardamom, 3 catei de usturoi, 1 lingura de scortisoara si 1 lingura frunze de dafin zdrobite. Se pun toate intr-o rasnita si se macina pana cand se face pudra. In mod normal se pregateste in tigaie, impreuna cu o lingura de piure de rosii insa poate fi folosi si pudra
Preparare Tikka Masala
- Pieptul de pui se marineaza cu cateva ore inainte de a pregati mancarea. Se taie bucati sau fasii (cum preferati). Se stoarce lamaia, se adauga 1-2 linguri de curry, putin piper si putin ghimbir pudra, iaurtul si sare. Se amesteca tot impreuna cu bucatile de pui. Se dau la frigider pentru cateva ore. Eu il las de obicei peste noapte.
- Se taie ceapa felii subtiri. Ardeiul iute se curata de seminte (daca nu preferati prea iute) si se taie marunt. La fel si ghimbirul care mai intai se curata de coaj
- Puneti o cratita la foc mediu spre mare si adaugati ulei si untul.
- Adaugati ceapa, ardeiul iute, ghimbirul, tulpinile de coriandru tocate marunt si lasati pe foc, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie si devin aurii.
- Adaugati rosiile din conserva (daca aveti proaspete, pentru a le decoji mai usor le puneti timp de 30 de secunde in apa clocotita) si laptele de cocos. Daca compozitia este prea groasa, folositi un blender pentru a pasa totul.
- Puneti apoi bucatile de pui si 3-4 linguri bune de garam masala. Amestecati totul, dati in clocot dupa care dati focul la mic si lasati sa fiarba timp de 20-30 minute, acoperit.
- Cand carnea s-a fragezit mai adaugati din mirodenii (piper, eventual boia de ardei iute) dupa gust.