Pui Teriyaki, stir fry de legume si orez

42

Pui Teriyaki, stir fry de legume si orez

De ceva timp fiica-mea ma bate la cap sa facem si noi niste mancare japoneza, in special supa Miso si pui Teriyaki. Si, pentru ca langa supa merge si pui mai trebuie si ceva garnitura (mai ales ca gustul de miso nu este pe placul oricui), putem completa cu stir fry de legume si orez.

Profitand de faptul ca am primit pasta Miso de la sora-mea si niste Soba Noodles (taietei de hrisca), n-am mai avut incotro si am facut planul de bataie pentru prepararea celor doua feluri (supa si fel principal).

Am trecut repede in revista ce ingrediente aveam prin camara si prin frigider si am dat o fuga la magazin pentru a cumpara restul produselor de care mai aveam nevoie.

Reteta de Supa Miso am luat-o de aici, iar cea de Pui Teryiaki de pe acelasi site. Nu stiu daca sunt cele mai reusite si mai OK, dar mi s-au parut cele mai usor de facut.

Dupa ce am preparat cele doua mancaruri am ajuns la urmatoarea concluzie: Supa Miso este un preparat pe care or il iubesti, or il urasti. Eu nu ma dau in vant dupa pasta miso si, automat, nici dupa gustul supei. Este o pasta care se face din boabe de soia fermentate, sare si uneori orez, orz si grau (sau alte ingrediente). Se foloseste la diverse mancaruri japoneze.

Daca doriti sa preparati supa, aveti link-ul mai sus. Copiilor le-a placut. Mie.. nu prea. Am mai incercat supa miso la restaurantele cu mancarea japoneza si nu m-a impresionat. In schimb, am prieteni carora le place. Deci… de gustibus.

Sa trecem, insa, la ce mi-a placut. N-o sa scriu acum despre supa ci doar despre felul doi, Pui Teriyaki, stir fry de legume si orez.

Pentru prepararea lor avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Ingrediente pentru a prepara pui Teriyaki, stir fry de legume si orez.

  • Pui Teriyaki: Piept de pui, sos teriyaki, ghimbir, ceapa, ulei de foloarea soarelui, apa
  • Stir fry de legume: morcovi, bambus conservat, ciuperci urechi de lemn, usturoi, ceapa verde, sos de soia, otet de orez
  • Orez: orez salbatic, sare, apa.

Prepararea orezului se face conform instructiunilor de aici. Foarte simplu, in 12-15 minute este gata.

Stir fry-ul de legume se pregateste conform instructiunilor din reteta de aici (nu puneti fructe de mare). Puteti folosi si alte ingrediente decat cele mentionate mai sus. Si acesta poate fi preparat in 10-15 minute.

Traditional, puiul (piept de pui sau pulpe dezosate) nu se marineaza inainte de a fi preparat. Eu insa l-am lasat tip de 30 de minute in sosul facut cu Teriyaki, dupa care l-am preparat.

Daca lucrati la 3 maini (sau ochiuri de aragaz), puteti face cele 3 preparate in acelasi timp. De fapt doar puiul si stir fry-ul de legume au nevoie de mai multa atentie, pentru ca orezul fierbe singur, fara sa fie bagat prea mult in seama. Dar, cu putina indemanare, pot fi facute toate 3 prepartele in acelasi timp.

Sos Teriyaki

Teriyaki are doua sensuri: un mod de a gati sau un sos. „Teri” inseamna „lucios” iar „yaki” inseamna „gatit in tigaie sau pe grill”.

Ingredientele de baza pentru sosul teriyaki sunt: sos de soia, sake (un fel de rachiu japonez facut din orez), mirin (un fel de vin dulce, din orez) si zahar. Poate fi adaugata si apa, daca este prea sarat sau gros.

Sosul se gaseste deja preparat, in magazinele de specialitate, dar puteti sa-l faceti si voi cu 2 parti sos de soia, 2 parti de sake, 2 parti de mirin si 1 parte de zahar, amestecate bine pana cand se dizolva zaharul.

Si acum, pasii detaliati pentru prepararea puiului.

Pui Teriyaki, stir fry de legume si orez

Invata sa pregatesti un delicios Pui Teriyaki, stir fry de legume si orez si impresioneaza-ti familia si prietenii.
Portii 5 persoane
Timp pregatire 40 mins
Timp gatire 20 mins
Timp total 50 mins

Echipament

  • 1 Cutit bucatar
  • 1 bol de sticla
  • 1 tocator
  • 1 tigaie neaderenta
  • 1 razatoare mica
  • 1 cutit legume

Ingrediente

  • 1 ceapa
  • ghimbir o bucata de 3-4 cm
  • 1 kg piept de pui dezosat poate fi piept de pui cu pleie sau fara, dar si pulpe de pui dezosate
  • sos teriyaki
  • ulei de floarea soarelui
  • apa

Instructiuni

  • Curatati ceapa si bucata de ghimbir.
  • Dati ceapa si ghimbirul pe razatoarea mica, in bolul de sticla
  • Taiati pieptul de pui in bucati potrivite, de 2-3 cm grosime.
  • Pentru a absorbi mai usor sosul puteti sa intepati carnea de pui cu o furculita
  • Puneti 3-4 linguri de sos teriyaki si 2 inguri de apa in bol si amestecati.
  • Adaugati puiul si dati-l prin tot sosul. Lasati 20-30 de minute la frigider.
  • Cat sta puiul la rece puteti face orezul si stir fry-ul de legume
  • Puneti putin ulei de floarea soarelui intr-o tigaie neaderenta (poate sa fie si wok).
  • Incingeti tigaia bine si adaugati puiul.
  • Prajiti frumos pe fiecare parte timp de 1-2 minute, dupa care adaugati putina apa.
    pui teriyaki marinat
  • Puneti capacul la tigaie si lasati sa fiarba 2-3 minute, apoi dati capacul la o parte si prajiti pana cand scade sosul complet si carnea este frumos rumenita si glasata.
    pui teriyaki gatit
  • Cand este gata serviti alaturi de orez si de stir fry.
Meniu: Meniu
Bucataria: Japonez
Cuvant cheie: pui teriyaki, Pui Teriyaki, stir fry de legume si orez, stir fry

Pui Teriyaki, stir fry de legume si orez

Cam asta ar fi tot. Pentru alte retete de stir fry vizitati sectiunea de aici.

Daca ti-a placut reteta si vrei sa afli cand public altele noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close