Pui Kiev (chicken kiev) este o reteta controversata, din punct de vedere al originii. Desi denumita dupa capitala Ukrainei, Rusia, Franta dar si America isi disputa inventia.
Reteta de Pui Kiev – istorie
Francezii sunt cei care isi revendica reteta de pui Kiev. La inceputul secolului 19, bucatarul francez Nicolas Appert, care a inventat metoda de conservare a mancarii in recipiente de sticla si a fost premiat de Napoleon Bonaparte cu 12000 de franci, este cel care a pus bazele retetei de pui Kiev. Preparatul sau, numit „supreme e poulet” (pui suprem) era foarte apreciat: pieptul de pui era subtiat si tras prin unt cu ierburi si apoi prajit.
Normal, reteta a ajuns si in bucatariile din Imperiul Tarist sub denumirea de „côtelettes de volaille” (cotlete de pasare).
Se pare, insa, ca americanii sunt cei care i-au dat numele de Pui Kiev. In anii 1930 bucatarii americani au inceput sa serveasca in restaurante un preparat din piept de pui umplut cu unt cu usturoi. In Chicago, fostul soldat rus, colonelul Yashenko prepara „piept de pui umplut, in stil Kiev” in restaurantul sau. De asemenea, restaurantul Imperial House avea in meniu un „piept de pui crocant, a la Kiev”. In New York, restaurantele au redenumit preparatul lui Appert (supreme poulet) „Pui Kiev”, ademenind imigrantii cu un preparat cu gust al „Mamei Rusia”.
Bineinteles ca rusii si ukraineeni nu au fost multumiti de faptul ca francezii si americanii isi revendica preparatul. Un critic culinar rus spune ca reteta a aparut sub numele de „kotlety Novomikhailovskie” in Sankt Petersburg in secolul 20. Apoi, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, bucatarii sovietici au „reinviat” reteta la un banchet pentru diplomatii ukraineeni, redenumind-o „kotlety po-Kievski” – pui Kiev.
Cum se prepara pui Kiev
Reteta clasica de pui Kiev are urmatoarele ingrediente: piept de pui, unt, usturoi, patrunjel, oua, faina si pesmet (care poate fi inlocuit cu panko). Modul de preparare este asmemanator snitelului.
Cu ajutorul unui cutit subtire de face o gaura in interiorul pieptului de pui, incepand cu partea mai groasa, fara a strapunge complet carnea. Untul trebuie sa fie moale (nu topit) si se amesteca cu usturoi dat pe razatoare si cu patrunjel tocat marunt. Se umple fiecare piept de pui cu pasta de unt si se dau prin faina, ou si pesmet.
Se lasa la rece 20-30 de minute dupa care se prajesc putin in tigaie, pe fiecare parte. Apoi se coc la cuptor 15-20 de minute.
Se serveste cu salata sau orice garnitura preferati.
Reteta aceasta am preluat-o de la bucatarul englez Tom Kerridge.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile si pasii detaliati pentru a prepara un clasic pui Kiev


Pui Kiev
Equipment
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit de filetat, subtire
- 1 Razatoare
- 1 tocator
- boluri
- 1 tigaie neaderenta
- 1 tava de copt
- 1 foaie de copt
- 1 lingurita
Ingredients
- 4 jumatati piept de pui dezosat
- 100 g unt
- 3 linguri patrunjel tocat marunt
- 2 cateii usturoi
- sare
- 150 g faina
- 2 oua
- 150 g panko sau pesmet
- ulei de floarea soarelui
Instructions
- Untul trebuie sa fie moale.
- Se toaca patrunjelul marunt iar usturoiul se da pe razatoare.
- Amestecati untul cu patrunjelul si usturoiul, pana obtineti o pasta omogena. Puteti sa mai puneti sare si piper, dupa gust.
- Luati fiecare bucata de piept de pui si faceti, cu ajutorul unui cutit subtire, o gaura in interior, in lung. Incercarti sa nu strapungeti pieptul de pui complet. Practic, faceti niste buzunare.
- Puneti in interiorul fiecarui buzunar pasta de unt, cu ajutorul unei lingurite.
- Dati pieptul de pui prin faina si apoi prin ou si prin panko.
- Puneti pe o farfurie si dati la frigider 20 de minute.
- Incingeti putin ulei in tigaie si prajiti fiecare piept de pui pe toate partile.
- Incingeti cuptorul la 200 grade (mediu spre mare), puneti foaia de copt in tava si aranjati pieptul de pui prajit.
- Lasati la cuptor timp de 10-15 minute pana cand s-au copt.
- Scoateti si serviti cu salata sau garnitura preferata.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de pui vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.