Pui Jalfrezi este un preparat originar din Bengal, un fel de tocanita cu curry, legume si carne. El a devenit cunoscut in intreaga lume datorita englezilor, fiind preparat in bucataria anglo-indiana din… resturi.
Preparatul de pui Jalfrezi contine, pe langa mirodeniile traditionale indiene, pui, rosii, ardei, ceapa si usturoi. Puiul poate fi inlocuit cu orice carne (peste, porc).
Reteta aceasta am facut-o dupa instructiunile celor doi „motociclisti barbosi” de la TV Paprika. Reteta lor de pui Jalfrezi o gasiti aici.
O alta reteta indiala populara, cu pui, este Tikka Masala.


Pui Jalfrezi
Echipament
- 1 Cutit bucatar
- 1 bol de sticla
- 1 tocator
- 1 cratita tocanite sau tigaie adanca (wok)
- 1 Razatoare
Ingrediente
- 4 buc piept de pui intreg
- 6 rosii
- 1 ceapa mare
- 2 ardei gras
- 4 catei usturoi
- 2 ardei iuti
- 2 linguri iaurt
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita garam masala
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 100 ml apa
- 2 lingurite faina
Instructiuni
- Spalati bine de tot legumele. Curatati ceapa de coaja si ardeii de seminte.
- Tocati ardeii iuti marunt (aruncati semintele pentru a mai elimina din iuteala). Tocati 3 rosii marunt.
- Taiati pieptul de bui in bucati de 2-3 cm.
- Intr-un wok sau o cratita incapatoare, incinsa la foc mare, puneti uleiul de floarea soarelui. Adaugati usturoiul tocat marunt, ardeii iuti, cele 3rosii tocate marunt, chimenul, garam masala, turmeric, zahar si sare. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda, pana cand se inmoaie legumele.
- Adaugati bucatile de piept de pui si gatiti pentru 3 minute, intorcand puiul din cand in cand, pe toate partile. Puneti 200ml apa, adaugati iaurtul si dati focul la mediu. Gatiti pentru 8-10 minute pana cand puiul a devenit mai moale si este gatit, iar sosul s-a redus cam cu o treime.
- Pana cand se gateste puiul, taiati ceapa si ardeiul pestisori sau bucatele si caliti-le intr-o alta tigaie in care ati pus putin ulei, timp de 3-4 minute. Adaugati celelalte 3 rosii pe care le-ati taiat dinainte in sferturi. Gatiti pentru inca 2-3 minute, adaugati faina si o lingura de apa, pentru a se forma o pasta.
- Cand puiul este gatit, adaugati pasta din cealalta tigaie si amestecati incet, la foc mic, pana cand se omogenizeaza.
- Serviti impreuna cu orez simplu