Prajitura Figaro (prajitura cu gem si bezea)

254

Aceasta este una dintre prajiturile pe care le facea mama cand eram mic si care imi placea foarte mult. Nu stiam ca se cheama prajitura Figaro ci era cunoscuta ca „prajitura cu albus” sau „prajitura cu gem si bezea”.

Daca o sa cautati pe net o sa gasiti mai multe variante: cu sau fara cacao, cu sau fara unt. De asemenea, dulceata sau gemul folosit poate sa difere, in functie de gusturile fiecaruia.

Fiind prima data cand am facut prajitura cu gem si bezea, bezeaua nu s-a intarit deoarece am lasat prajitura la cuptor la temperatura mai mare, ca la care am copt prajitura. Am citit insa, in retetele de pe net ca, daca o lasati la foc mai mic in cuptor si apoi, dupa ce opriti cuptorul o mai lasati putin timp inauntru, bezeaua se intareste. Verific eu data viitoare daca asa e 🙂

Prajitura Figaro (prajitura cu gem si bezea)

Timp pregatire 50 mins

Ustensile

  • 3 boluri de sticla
  • 1 Mixer
  • 1 tava copt
  • 1 Cantar de bucatarie
  • 1 vas masurare lichide

Ingrediente

  • 3 oua
  • 200 g faina
  • 200 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 plic zahar vanilinat
  • gem de fructe
  • 1 plic praf de copt
  • sare

Instructiuni

  • Incingeti cuptorul la 180 grade.
  • Separati galbenusurile de albusuri si puneti-le in doua boluri diferite.
  • Amestecati galbenusurile cu 150g zahar si mixati-le la viteza mare, cu un mixer de bucatarie, pana isi dubleaza volumul si se obtine o crema.
  • Adaugati treptat un varf de lingurita de sare, uleiul si laptele.
  • Amestecati faina cu praful de copt in cel de-al treilea bol si apoi adaugati-o peste galbenusuri, amestecand cu un tel pana se obtine o crema compacta, fara cocoloase.
  • Transferati compozitia intr-o tava de prajituri. Daca folositi o tava anti-aderenta, ungeti-o inainte cu unt. Altfel, puneti o hartie de copt.
  • Dati la cuptor timp de 20 minute.
  • Pana se coace blatul trebuie facuta bezeaua. Amestecati albusurile cu restul de 100g de zahar, cu un mixer la viteza mare, pana cand devin sticloase si, daca intoarceti bolul invers, nu cade compozitia din el.
  • Dupa cele 20 de minute scoateti tava din cuptor. Cu o lingura puneti deasupra blatului gem si intindeti-l uniform pana se acopera.
  • Puneti deasupra gemului albusurile si intindeti-le si pe acestea uniform.
  • Dati cuptorul o treapta mai jos (sau la 160 grade), puneti tava in cuptor si lasati timp de 15 minute.
  • Opriti cuptorul si lasati prajitura acolo inca 10-15 minute. Daca bezeaua nu este intarita putin deasupra, nu va faceti probleme, prajitura este delicioasa si asa.
  • Scoateti tava din cuptor, lasati sa se raceasca si apoi transferati cu grija prajitura pe un tocator de lemn. Taiati cu un cutit ascutit, eventual umezit in apa.
Tip preparat: Deserturi
Bucataria: Romana
Cuvint cheie: prajitura cu albus, prajitura cu gem si bezea, prajitura figaro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close