Si prajitura cu visine, pe langa multe alte retete, este una dintre retetele care imi starneste amintiri din copilarie. Cand intram in vacanta de vara si plecam la matusa-mea la tara, primul lucru pe care il faceam era sa ma sui in visin si sa ma „umflu” cu visine proaspete. O parte din visinele culese mergeau catre prajitura cu visine, iar alta, de obicei, la visinata.
Sunt destul de multe preparate pe care puteti sa le faceti cu visine. Eu prepar, printre altele:
- dulceata de visine (cantitate 1 la 0.75 visine/zahar), timp de fierbere 1:30 ore.
- sos de visine (cantitate 1 la 0.3 visine/zahar) – timp de fierbere 45 minute
- compot de visine (pentru sirop, la 1 l de apa 150g zahar)
- visine congelate, fara samburi (pe care le folosesc pe parcursul anului la alte prajituri sau dulciuri)
- sirop de visine
- visinata (cu putin alcool, zahar si destul de multa tuica mai tare)
Prajitura cu visine o puteti face tot timpul anului daca scoateti samburii la visine si le puneti apoi in pungute la congelator.
Cum se prepara prajitura cu visine
Ca la orice blat de tip pandispan (sponge, cum zic angl0-americanii) se amesteca mai intai ouale cu zaharul pana se obtine o crema. Se adauga restul de lichide (ulei, iaurt sau chefir) si esenta de vanilie sau rom (dupa gust). Cand adaugati iaurtul folositi o spatula, nu mixerul.
Faina se amesteca cu praful de copt si cu sarea si apoi se inglobeaza in compozitia lichida, cu o spatula, amestecand incet dar ferm, fara sa ramana cocoloase. Puneti crema intr-o tava de copt (eventual peste o foaie de copt).
Acum, aveti 2 variante, pentru ca visinele sa nu ajunga la fundul tavii de copt.
In prima varianta dati visinele fara samburi prin faina si asezatile pe rand, peste crema pe care ati pus-o in tava. Dati la cuptor pana se coace (35-45 minute).
A doua varianta presupune coacerea prajiturii fara visine cam 5-10 minute (maxim), dupa care scoateti tava si asezati visinele deasupra. Continuati coacerea pana cand prajitura e gata.
Orice varianta alegeti, rezultatul este acelasi.
Sa trecem la treaba, deci, si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile, dar si pasii necesari pentru a prepara o delicioasa prajitura cu visine.


Prajitura cu visine
Equipment
- 1 bol sticla
- 1 Mixer
- 1 tava de copt
Ingredients
- 300 g visine fara samburi
- 300 g faina
- 150 g zahar puteti pune doar 100g, daca vi se pare prea mult dulce
- 100 ml ulei
- 200 ml iaurt sau lapte
- 4 oua
- 1 plic praf de copt
- sare
Instructions
- Spargeti ouale si puneti continutul intr-un bol incapator. Adaugati apoi sarea si zaharul. Amestecati cu un tel.
- Puneti uleiul si iaurtul si amestecati in continuare.
- Amestecati faina cu praful de copt si apoi puneti-o in bolul cu celelalte ingrediente. Amestecati bine de tot, pana se omogenizeaza.
- Incingeti cuptorul la 180g (mediu)
- Puneti o coala de copt intr-o tava. Daca nu aveti, ungeti tava cu unt.
- Adaugati compozitia in tava si intindeti uniform.
- Dati visinele printr-o lingura de faina (se vor lasa mai greu in tava) si aranjati frumos in compozitie.
- Dati la cuptor timp de 35-40 de minute. Verificati apoi cu o scobitoare daca este coapta: infigeti scobitoarea in prajitura si scoateti-o. Trebuie sa iasa curata. Daca este lipicioasa, mai dati la cuptor cateva minute.
- Cand este gata scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca. Taiati apoi in forme si puneti pe o farfurie.
Video
Sa va spun un secret? Daca inlocuiti visinele cu cirese, zmeura, dude, mure sau afine obtineti acelasi gen de prajitura dar, bineinteles, cu alte fructe! Reteta este aceeasi!
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la prajitura cu visine!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.