Portokalopita – Prajitura greceasca cu portocale

127

Portokalopita – Prajitura greceasca cu portocale

Grecii au un obicei foarte fain atunci cand iei masa la restaurantul lor: desertul este din partea casei. Cei care ati fost acolo ati primit cu siguranta, la sfarsitul mesei, o „atentie”: o prajitura, o inghetata, pepene.

Anul trecut, in Halkidiki, am luat masa de pranz in zona de sud a bratului Sithonia, in Porto Koufo, la un restaurant cu multe recomandari pe site-urile de specialitate. Mancarea a fost atat de buna incat am mai revenit si la cateva zile.

Intr-una din zile am primit din partea casei o prajitura foarte interesanta, cu gust de portocale. Un fel de pandispan insiropat, foarte gustos si cu o puternica aroma de porcocale. Cand am intrebat ce fel de prajitura este ni s-a spus: Portokalopita. Adica o „pita” (paine, prajitura) cu portocale.

De anul trecut tot ma bate gandul sa o prepar si uite ca azi s-a ivit ocazia. Avand in fructiera pe masa niste portocale care stateau sa se usuce, mi-am zis ca trebuie sa fac ceva cu ele. Si asa am preparat pentru prima data portokalopita.

prajitura cu portocale portokalopita suc de portocale

Cum se prepara Portokalopita – Prajitura greceasca cu portocale

Am cautat retete pe net si am gasit, bineinteles, destule, insa cea care mi s-a parut cea mai OK este cea de aici (trebuie sa fac putina reclama pentru ca rezultatul a fost absolut delicios). Nu stiu daca este neaparat reteta originala (mai multe retete aveau aceleasi ingrediente).

Este un proces migalos. Foarte migalos si de durata. Prajitura nu are foarte multe ingrediente, dar trebuie urmati niste pasi.

In primul rand se face un sos de portocale care, la final, va insiropa prajitura. Acesta se prepara din zahar, apa, suc de portocale si un baton de scortisoara.

Cat se raceste sosul de portocale se prepara si se coace prajitura. Aceasta se face din oua batute cu zahar pana se obtine o crema care se amesteca cu suc de portocale, iaurt, ulei, esenta de vanilie, praf de copt, sare si foetaj uscat si maruntit cu mana. Se da la cuptor aceasta crema si dupa ce se coace se inteapa cu o scobitoare sau cu o furculita si se toarna deasupra sosul.

Se lasa la insiropat si la racit si apoi se taie si se serveste.

Dar sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile, dar si pasii necesari pentru a prepara o delicioasa Portokalopita – Prajitura greceasca cu portocale.

Portokalopita - Prajitura greceasca cu portocale

Prajitura cu portocale traditionala greceasca, dulce si aromata.
Portii 10 persoane
Timp pregatire 20 minutes
Timp gatire 1 hour
Timp total 1 hour 20 minutes

Echipament

  • 1 cratita cu coada
  • 1 cutit
  • 1 tocator
  • 1 tava prajituri
  • 1 tel
  • 1 Mixer
  • 1 bol mare
  • 1 spatula

Ingrediente

Sirop de portocale

  • 375 ml apa
  • 200 g zahar
  • 100 ml suc de portocale
  • 1 bat scortisoara

Prajitura

  • 450 g foetaj foi de foetaj dezghetate.
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 250 ml iaurt grecesc
  • esenta de vanilie
  • esenta de portocale
  • 1 plic praf de copt
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 120 ml suc de portocale

Instructiuni

  • Pentru sucul de portocale va trebuie cam 4-5 portocale intregi, pe care le taiati in jumatate si apoi la stoarceti.
  • Preparati siropul.
  • Puneti in cratita apa, sucul de portocale, batonul de scortisoara.
  • Dati focul la aragaz la mare si aduceti la punctul de fierbere, dupa care dati focul la mic-portivit si fierbeti pana scade putin, timp de 15 minute.
  • Lasati sa se raceasca.
  • Pentru prepararea prajiturii incingeti cuptorul la 170 grade (mediu).
  • Rupeti foile de foetaj bucatele mici-marunte, cu mana, si puneti-le pe o foaie de copt, intr-o tava.
  • Dati la cuptor 3 minute, scoateti, amestecati-le si bagati-le iar la cuptor. Repetat procesul de 2-3 ori, pana cand foile se usuca.
  • Amestecati ouale cu zaharul cu un mixer, pana obtineti o crema.
  • Puneti iaurtul, extrasul de vanilie si cel de portocale, praful de copt si sarea si amestecati cu o spatula, incet, pana se omogenizeaza.
  • Adaugati apoi uleiul si sucul de portocale si amestecati cu spatula.
  • Adaugati treptat foetajul rupt bucatele marunt (stangeti-le in mana si maruntiti-le, dupa ce s-au racit), pana se incorporeaza complet.
  • Ungeti o tava de copt cu putin ulei, adaugati compozitia de prajitura si coaceti timp de 45-60 de minute.
  • Cand este gata scoateti de la cuptor si cu o furculita sau cu o scobitoare impungeti toata prajitura.
  • Apoi turnati uniform sosul de portocale, preparat anterior.
  • Lasati sa se insiropeze si sa se raceasca.
  • Taiati cu o spatula de lemn, subtire si serviti simplu sau cu inghetata.
Meniu: Deserturi
Bucataria: Greceasca
Cuvant cheie: portokalopita, prajitura, prajitura cu portocale, prajitura greceasca

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la portokalopita!

Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close