Pomana porcului

68

Nu stiu voi cam ce mancare preferati in copilarie (sau mai bine zis erati constransi sa mancati ca, deh, pe vremea aia nu prea aveai multe din care sa alegi), insa copilaria mea a fost „marcata” de carnea de porc. Asta era de baza tot anul, de iarna pana iarna.

Bunicile mele cresteau cate 2 porci: un porc pentru noi si unul pentru ele, din care, bineinteles, jumatate tot la noi ajungea, asa ca aveam iarna aveam carne cat de la 3 porci. Nu va inchipuiti ca erau cine stie ce matahale, erau porci normali, de maxim 80 kg, crescuti natural, fara ingrasaminte si chimicale. Carnea care nu se consuma primele zile si nu se transforma in carnati ajungea in mod inevitabil sa „se odihneasca” in untura din garnite, in beciurile bunicilor.

De Craciun mergeam de obicei la bunici unde asistam la taierea porcului (fara anestezie, injectie, impuscare sau mai stiu eu care sunt normele europene acum). Nu era o priveliste tocmai placuta si de obicei taica-meu ma trezea din somn dupa ce se finaliza sacrificarea animalului. Asistam asadar doar la prepararea lui, invelit in paie carora li se dadea foc, arsul cu gazul de la butelie si curatatul cu cutitul si apa fierbinte pana cand devenea alb-galbui curat.

Carnea care nu era pusa deoparte pentru carnati si alte delicatese se prajea in tigaie si purta numele de pomana porcului. Era carnea care se servea la capatul „mortului” impreuna cu „calaii”, familia si alte rude care asistasera si participau la intreg procesul.

Pomana porcului

Portii 4 persoane
Timp pregatire 30 mins

Ustensile

  • 1 tocator
  • 1 cutit carne
  • 1 tigaie neaderenta sau ceaun

Ingrediente

  • carne de porc, proaspata
  • carnati
  • untura sau ulei

Instructiuni

  • Taiati carnea de porc bucati de 3-4 cm. Daca aveti niste carnati taiati-i si pe ei rondele de 1-2 cm. Puneti carnea intr-o tigaie cuprinzatoare impreuna cu 2-3 linguri de untura.
  • Puneti un capac pe tigaie si lasati la foc potrivit sa se rumeneasca. O sa lase putina apa. Asta daca e porc cumparat de la magazin, cel de tara crescut natural nu lasa apa prea multa si puteti adauga putina apa. Il ajuta la fragezire.
  • Dupa ce s-a "prajit-fiert" cam 10-15 minute cu capacul pus luati capacul si apoi adaugati sare si piper si continuati sa prajiti carnea in grasimea si apa care s-a lasat. Cand scade luati de pe aragaz si serviti cu o mamaliga proaspata, branza, smantana, ou la tigaie si alte "greutati".
Tip preparat: Carne, Porc
Bucataria: Romana
Cuvint cheie: carne de porc, pomana, Pomana porcului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close