Placinta cu mere

457

Daca o sa cautati pe net istoria sau originea pentru placinta cu mere, veti descoperi ca ea a fost preparata pentru prima data in Anglia. Ma mira de faptul ca romanastii nostri nu stiau sa prepare placinta cu mere, fiind reconoscuti pentru culturile de pomi fructiferi, si ca au preluat, practic, reteta din vestul Europei, dar, tinand cont ca la noi cam toate preparatele se faceau mai mult cu malai si mei, tind sa cred ca aceasta ipoteza este corecta. O dovada o reprezinta cea mai veche reteta, aparuta in Anglia in 1381.

Placinta inseamna, de fapt, un preparat care are doua straturi intre care se pune o umplutura (care poate fi de fructe, legume, branza, carte si altele). Cele doua straturi pot fi facute din aluat, dar exista si varianta in care cel de deasupra este ori facut din zahar sau bezea, ori lipseste.

In Romania varianta cea mai intalnita de placinta cu mere este cea facuta intr-o tava dreptunghiulara, cu doua straturi de aluat intre care se pun merele date pe razatoare si putin gatite. Aceasta este si reteta de aici.

Placinta cu mere

Timp pregatire 40 mins
Timp gatire 30 mins

Echipament

  • 1 bol de sticla mare
  • 1 sucitor lemn
  • 1 ibric
  • 1 cutit legume
  • 1 Cutit bucatar
  • 1 razatoare mare
  • 1 tava prajituri

Ingrediente

Aluatul

  • 400 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 80 ml lapte
  • 2 oua
  • sare
  • 150 g unt

Merele

  • 2 kg mere
  • 100 g unt
  • 50 ml lapte
  • 100 ml vin rosu
  • 3 linguri zahar
  • 2 lingurite scortisoara

Instructiuni

Pregatirea aluatului

  • Topiti untul intr-o craticioara mica sau in ibric.
  • Intr-un bol incapator puneti faiana, sarea si praful de copt. Amestecati-le.
  • Adaugati untul, ouale si laptele. Framantati bine timp de 10 minute sau pana cand se obtine un aluat compact si moale. Daca mai e nevoie, puneti apa calduta sau lapte.
  • Impartiti aluatul in doua bile aproape egale.

Prepararea merelor

  • Spalati bine merele si curatati-le de coaja. Eliminati cotoarele.
  • Dati merele pe razatoarea mare.
  • Intr-o tigaie de tip wok sau o cratita mare puneti laptele, untul, zaharul, vinul si scortisoara. Amestecati pana cand untul si zaharul se topesc.
  • Adaugati merele si gatiti-le la foc potrivit timp de 10-15 minute, pana cand s-au inmuiat. Cand sunt gata, opriti focul la aragaz si lasati merele sa se raceasca.

Prepararea placintei

  • Incingeti cuptorul la 180 grade sau la foc mediu.
  • Ungeti o tava nederenta cu putin unt.
  • Luati bila mai mare de aluat si intindeti-o cu un sucitor astfel incat sa obtineti o foaie de marimea tavii.
    placinta cu mere 2
  • Puneti foaia in tava astfel incat sa fie intinsa nu doar pe fundul ei ci sa urce putin peste pretii tavii.
    placinta cu mere 3
  • Adaugati merele si intindeti-le uniform peste foaie.
    placinta cu mere 4
  • Rulati si cealalta bila de aluat intr-o foaie i puneti-o peste mere, avand grija sa acopere bine toata suprafata.
  • Cu o furculita intepati din loc in loc aluatul de deasupra (astfel, cand se coace, aluatul nu va face aer dedesubt si se va coace uniform).
  • Intr-un castron spargeti un ou si bateti-l cu furculita. Turnati apoi oul in tava, peste aluat, si intindeti-l uniform cu o pensula peste tot aluatul.
  • Dati tava la cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand oul se rumeneste frumos.
  • Cand placinta este gata scoteti-o din cuptor si rasturnati-o pe un tocator de lemn.
    placinta cu mere 5
  • Lasati sa se raceasca si apoi taiati-o in formele dorite.
Meniu: Deserturi
Bucataria: Englezeasca, Romana
Cuvant cheie: placinta, placinta cu mere, tarta cu mere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close