Reteta aceasta de placinta cu mere de post (sau prajitura de post cu mere) poate fi, de fapt, facuta in orice perioada a anului. Nu trebuie sa asteptam sa inceapa posturile religioase de dinainte de Paste sau Craciun sau zilele din timpul saptamanii in care in mod traditional nu se mananca alimente de origine animala. Fiind o reteta fara unt, lapte, oua, poate fi la fel de bine savurata de catre vegetarieni cat si de persoanele care vor sa faca o pauza de la proteinele animale.
Modul de preparare este similar cu orice placinta. Dar, sa detaliem in continuare.
Cum se prepara o placinta cu mere de post (prajitura de post cu mere)
Sunt 3 etape in prepararea acestei prajituri.
Mai intai se spala merele si se inlatura cotorul. Eu le las cu coaja, dar puteti sa o inlaturati. Merele se dau pe razatoare sau la robotul cu razatoare si apoi se calesc in tigaie cu putin zahar, gris si scortisoara. Eu adaug cam 100ml de vin rosu sau de cidru de mere.
Cat timp se racesc merele calite se face un aluat din faina, apa minerala, ulei, praf de copt, zahar, sare si esenta de vanilie. Aluatul se lasa cam 20-30 de minute sa se odihneasca.
Etapa a treia este coacerea. Se unge o tava cu putin ulei sau se pune o foaie de copt. Aluatul se imparte in doua bucati egale care se fac foi cu ajutorul unui sucitor. Se pune o foaie in tava, se adauga merele calite care se intind uniform, dupa care se pune deasupra foaia cealalta de aluat.
Se inteapa cu o furculita, facand un model de tabla de sah si se da la cuptor la 180 grade timp de 25-30 de minute sau mai mult, pana se rumeneste frumos.
Cand se scoate de la cuptor, se lasa sa se raceasca si apoi se presara zahar pudra deasupra.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii necesari pentru a prepara o delicioasa placinta cu mere de post.


Placinta cu mere de post (prajitura de post)
Echipament
- 2 Boluri mari de sticla sau inox
- 1 sucitor
- 1 cratita sau tigaie adanca
- 1 tava de copt
- 1 foaie de copt
- 1 tel
- 1 cana de masurat
- 1 cantar de masurat
Ingrediente
Pentru aluat
- 500 g faina
- 1 plic praf de copt
- 150 ml apa minerala
- 150 ml ulei
- 1 lingura zeama de lamaie
- 100 g zahar
- esenta de vanilie
- sare
Pentru umplutura
- 2 kg mere
- 100 g zahar
- 100 ml cidru de mere sau vin
- 1 lingurita scortisoara
- 2 linguri gris
Instructiuni
Prepararea merelor
- Se spala merele si sa inlatura cotoarele si semintele. Puteti inlatura si coaja, daca nu va place
- Se dau pe razatoare.
- Se pune o cratita sau o tigaie adanca pe foc potrivit.
- Adaugati cidrul de mere si zaharul si amestecati putin, sa se topeasca zaharul.
- Adaugati merele rase si lingurita de scortisoara.
- Caliti timp de 10-15 minute dupa care adaugati grisul, amestecati si opriti focul la aragaz
Pregarirea aluatului
- Amestecati faina cu sarea si praful de copt intr-un bol.
- In alt bol, mai mare, amestecati apa minerala, uleiul, zeama de lamaie, esenta de vanile si zaharul pana cand zaharul se topeste.
- Puneti treptat faina si amestecati cu un tel.
- Cand se ingroasa amestecati cu mana pana obtineti un aluat omogen.
- Lasati aluatul la odihna 20 de minute.
Coacerea prajiturii
- Incingeti cuptorul la 180 grade (mediu)
- Daca folositi foaie de copt, aranjati-o in tava.
- Daca nu folositi foaie de copt, ungeti tava cu putin ulei.
- Impartiti aluatul in doua si cu un sucitor formati doua foi de aluat cat tava de mare.
- Puneti o foaie in tava si adaugati merele, intinzandu-le uniform
- Asezati deasupra cealalta foaie de aluat.
- Cu o furculita sau un cutit impungeti aluatul de forma unui caroiaj de tabla de sah.
- Dati la cuptor 25-30 de minute sau pana cand este coapta.
- Lasati sa se raceasca si pudrati deasupra zahar pudra.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.