Placinta cu dovleac – o delicatesa de Halloween
E bun si Halloween-ul asta la ceva (stiu, unii m-ar contrazice). Dar mi-am adus aminte cum mâncam, în fiecare toamna, dovleac turcesc, facut de maica-mea sau de bunica, la cuptor.
Marti am fost în piata si am cumparat vreo 3 kilograme de dovleac, cu gândul sa-l fac la cuptor. Dar mi-am dat seama ca e cam mult si nici nu stiu daca le plac copiilor, însa sigur i-as încânta cu o placinta.
Asa ca am vorbit cu expertul cofetar din casa, adica Ana, si aseara am cautat pe net retete. Am gasit una foarte usoara si buna, la Adi Hadean, iar rezultatul a fost excelent.
Despre Halloween, Sumedru si dovleac
Halloween-ul este o sarbatoare celtica ce se sarbatoreste anual pe 31 Octombrie. Numele provine din egleza, „All Hallows’ Even„, adica sarbatoarea tuturor sfintilor. Traditionala este sculptarea dovlecilor (Jack-o’-Lantern) pentru luminarea sufletelor din purgatoriu (initial se sculptau napi), iar copii se mascheaza in vrajitoare sau alte personaje, plecand la colindat dupa bomboane.
Din punct de vedere istoric, sarbatoarea este legata de festivalul celtic Samhain (Samuin), care desemna sfarsitul verii si inceputul anului nou celtic, respectiv trecerea de la lumina la intuneric. In ziua de Samhain granita dintre lumea aceasta si cea a mortilor slabeste si permite trecerea spiritelor sa o traverseze. Pentru inlaturarea spiritelor rele se purtau costume si masti. De asemenea, se faceau focuri de tabara.
La noi, in aceasta perioada se sarbatoreste Sumedru (Sâmedru, Sânmedru) in ziua de Sf. Dumitru, sarbatoare legata de succesiunea anotimpurilor, fiind una dintre cele mai importante zile de sarbatorire a mortilor (dexonline). In unele zone din tara este traditionala aprinderea focului lui Sumedru.


Placinta cu dovleac
Equipment
- 1 bol sticla mare
- 1 robot de bucatarie sau razatoare
- 1 tigaie wok sau cratita
- 1 tava de copt
Ingredients
- 2 cani faina
- 150 g zahar
- 1 kg dovleac placintar
- 200 g miez nuca
- 3 lingurite scortisoara
- ulei
- sare
- apa
Instructions
- Se face coca din faina, o lingura de zahar, sare, otet de mere, ulei si apa calduta
- Dovleacul se da pe razatoare, se caleste în tigaie împreuna cu zaharul, miezul de nuca si scortisoara. Eu unul v-as recomanda sa puneti doar o ceasca de zahar mai întâi si sa verificati daca este suficient de dulce. Daca puneti prea mult s-ar putea sa iasa mult prea dulce. Am facut separat si ceva miez de nuca înmuiat în vin rosu si putin zahar, la foc mic.
- Se întind foi din aluat, se pune compozitia si se ruleaza. La cantitatea de mai sus ies doua rulade.
- Se bate un ou si se ung ruladele cu o pensula. Se dau la cuptor, la 180 grade si se scot când sunt gata (cam 20 de minute)
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.