Deserturi cu dovleac am facut de mai multe ori, ba sub forma de placinta cu dovleac sau tarta, ori dovleac la cuptor cu miere si nuca. Importanta este de fiecare data calitatea dovleacului si, bineinteles, tipul. Cele mai bune deserturi cu dovleac au iesit cele facute cu dovleci turcesti, rotunzi, cu coaja gri si miezul portocaliu-galbui. Acestia au fost atat de buni ca poti sa ii mananci cruzi.
Zilele trecute am zis sa incerc altceva si cautand pe net o altfel reteta am dat peste una similara cu strudelul vienez, umplutura fiind dovleac, in loc de mar, iar forma este de tip melc. Nu am folosit foetaj ci am preparat singur foile de invelit. Din cantitatile acestea mi-au iesit doi melci potriviti ca dimensiune.


Placinta cu dovleac, in forma de melc
Echipament
- 1 bol de sticla
- 1 tigaie wok
- 1 razatoare mare
- 1 tava de copt de tip melc / guguluf
Ingrediente
Aluatul
- 250 g faina
- 100 g unt
- 1 ou
- 1 plic praf de copt
- apa sau lapte
Umplutura
- 1.5 kg dovleac placintar
- 100 ml lapte
- 150 ml vin rosu
- 100 g zahar
- 100 g unt
- 2 lingurite scortisoara
- sare
- esenta de vanilie
Instructiuni
- Preparati aluatul din ingrediente si lasati-l putin "sa se odihneasca"
- Curatati dovleacul de coaja, scoateti semintele si dati miezul pe razatoarea mare.
- Intr-o cratita incapatoare puneti untul, zaharul, vanilia, laptele si vinul. Fierbeti putin pana cand se duce alcoolul de la vin (cam 5-6 minute). Adaugati dovleacul. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda, eventual mai puneti o cescuta de apa, daca e nevoie. In 10-15 minute ar trebui sa fie gata. Lasati sa se raceasca 15 minute (minim).
- Puneti putina faina pe blatul de lucru. Rupeti aluatul in doua si formati doua bile. Luati una dintre bile, puneti-o pe blat si cu un sucitor intindeti-o, astfel incat sa obtineti o foaie subtire si, pe cat posibil, dreptunghiulara.
- Luati jumatatea din cantitatea de dovleac si intindeti-o aproape de marginea unei foi, apoi inveliti-o si rulati-o melc. Procedati la fel si cu cealalta bila de aluat si restul de dovleac.
- Incalziti cuptorul la 180 grade.
- Puneti o foaie de copt intr-o tava si asezati melcii.
- Bateti intr-un castrol cel de-al doilea ou. Cu o pensula intindeti oul pe pe fiecare melc.
- Dati la cuptor timp de 30-40 de minute pana cand aluatul se rumeneste frumos.
- Scoateti pe un tocator, asteptati sa se raceasca, apoi taiati felii.