Placinta ciobanului reteta lui Gordon Ramsey
Cand e sa gatesti ceva din bucataria engleza nu poti altfel decat sa te inspiri de la chefi englezi. Placinta ciobanului preparata de mine este inspirata de la Gordon Ramsey.
Bine, inspirata este putin zis. Este 90% reteta pe care a pus-o el intr-o carte de-a lui. Diferenta este ca am folsit carne de vita si nu carne de miel. In schimb toti ceilalti pasi sunt 100% din carte.
Eu zic ca daca vreti ceva mai interesant de facut decat traditionalele placinte cu carne si tocanite romanesti, puteti incerca si reteta aceasta de placinta ciobanului. In fond si la urma urmei este un fel de carne tocata, cu mirodenii si legume servita cu piure de cartofi.
Ce poate fi mai simplu?
Placinta ciobanului reteta originala, cu explicatii de la Gordon Ramsey, o puteti gasi aici.
Ingrediente si preparare
Cum am scris mai sus, am folosit carne de vita tocata, insa puteti incerca sa o faceti si cu carne de porc, va iesi la fel de gustoasa.
Este bine sa aveti supa/zeama de carne sau legume (stock) deja preparata. Eu de obicei folosesc zeama de pui ramasa dupa ce fierb puiul de tara in oala sub presiune, pe care o pastrez in sticle la congelator si dezghet cand am nevoie la alte supe, tocanite sau orez. Daca nu aveti supa, folositi apa.
Legumele de baza sunt ceapa si morcovii (pentru umplutura), dar puteti adauga si mazare, telina, apio.
De preferat vinul sa fie rosu.
Trebuie sa va alocati putin timp ca sa preparati aceasta mancare. Piureul si carnea tocata cu legume se pot face in paralel. Important este sa curatati, tocati, maruntiti toate ingredientele si sa le aveti la indemana pe fiecare, pentru a le putea prepara atunci cand le vine timpul. Cartofii vor fierbe in 15 – maxim 20 de minute, dar carnea tocata si legumele vor lua, poate, ceva mai mult timp pentru gatire.
De asemenea, fiti atenti la condimente. Eu folosesc cimbru la mancarurile cu carne, deoarece imi place mult aroma si mi se pare ca se completeaza foarte bine, dar puteti adauga usturoi (tocat marunt sau praf), boia, piper, legume provence sau orice altceva va place.
Placinta Ciobanului – istorie
Conform Britannica placinta ciobanului este un preparat specific insulelor Britanice, care are in componenta diverse legume si carne tocate impreuna si pregatite ca o tocanita, peste care se adauga un strat de cartofi zdrobiti (piure).
In cartile de bucate britanice apare mentionata in secolul 18 ca „placinta taraneasca„, denumirea ducand cu gandul la un preparat ieftin, facut de obicei din resturi ramase de la alte preparate (de exemplu carnea). Strict bucataresc, o placinta denota un preparat facut intr-un invelis de aluat sau de foetaj, insa placinta ciobanului originala este pregatita cu un invelis de felii de cartofi fierti, in care se adauga o tocanita de carne de vita si legume, la care se adauga un sos. De-alungul timpului, feliile de cartofi au fost inlocuite cu piure de cartofi.
In varianta clasica, placinta ciobanului este preparata cu carne de miel, insa orice tip de carne rosie sau alba (vita, porc, pui sau chiar peste) poate inlocui cu succes carnea de miel care nu este la fel de usor de procurat. De asemenea, legumele adaugate pot fi de orice fel, iar placinta poate fi facuta doar cu legume, fara carne.
Numele de placinta ciobanului a aparut pentru prima data intr-o carte de bucate englezeasca din 1877, care atribuie preparatul Scotiei. O reteta similara apare intr-o carte de bucata scotiana din anul 1862, dar in mod sigur reteta este mult mai veche decat anii in care apare ea mentionata in cartile de specialitate. Unele versiuni, din bucataria scotiana sau irlandeza, inlocuieste cartofii cu napii (foarte populari in Irlanda).
Si acum spor la gatit!
Placinta ciobanului
Echipament
- 1 bol de sticla
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 robot bucatarie
- 1 zdrobitor cartofi
- 1 oala de copt
- 1 tigaie adanca / wok
Ingrediente
- 1 kg carne tocata
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 4 catei usturoi
- 1 lingura faina
- 2 linguri sos de rosii
- 250 ml vin rosu
- 500 ml supa de pui sau legume
- 1 kg cartofi
- 50 g unt
- 50 ml lapte
- 50 g parmezan
- 3 castraveti murati
- ulei de masline
- sare
- piper
- cimbru
Instructiuni
- Incepeti cu carnea tocata. Poate sa fie de vita (cum am folosit eu), dar sunt sigur ca va iesi la fel de savuroasa, cu alte arome, daca folositi carne de oaie (cum e in reteta lui Gordon) sau de porc. Daca nu este suficient de marunta folositi robotul de bucatarie si mai tocati-o
- Puneti 2-3 linguri de ulei intr-o cratita mare (eu am folosit un wok), peste care adaugati carnea tocata, impreuna cu sare si mirodenii. Prajiti pana cand carnea este putin rumenita.
- Mutati carnea in caratita pe care o veti baga la cuptor. Deci, va trebuie o cratita incapatoare.
- Curatati cartofii de coaja, taiati-i bucati si puneti-i intr-o oala cu apa si sare la fiert, timp de 15-20 de minute sau pana cand sunt bine fierti.
- In cratita (wok-ul) in care ati preparat carnea mai adaugati 2-3 linguri de ulei.
- Curatati ceapa, morcovii si usturoiul, spalati-le daca este nevoie, si taiati-le bucatele mici. Adugati-le apoi in cratita de pe aragaz.
- Caliti la foc potrivit pana cand se inmoaie.... cam 5-7 minute (dupa ceas) sau 10 minute, dupa ochi :-). Adaugati sare, piper si mirodenii.
- Intr-o cana puneti 1 lingura faina cu 1 lingura de sos de rosii si cu 250 ml de vin. Amestecati bine pana cand se omogenizeaza dupa care turnati in wok-ul in care se afla legumele.
- Amestecati compozitia din wok sa nu se arda sau sa se prinda, pana cand scade. Puneti peste ea supa de pui. Apoi rasturnati totul peste carnea din cratita mare si fierbeti la foc potrivit pana cand scade aproape tot.
- Cand cartofii sunt fierti scurgeti zeama intr-o cana si aruncati restul. Cu un zdrobitor pasati cartofii, adaugand din cand in cand putina apa din cana, dar nu foarte mult, nu vrei sa obtineti o zeama de cartofi, Puneti apoi unt si lapte si amestecati cu un tel, pana cand se omogenizeaza. Daca mai e nevoie de sare, adaugati.
- In momentul de fata avem asa: o cratita in care este carne tocata, prajita, amestecata cu legume (ceapa, morcovi, usturoi, sos de rosii, vin). Si o cratita in care aveti piureul de cartofi.
- Tocati marunt 3 castraveti murati si amestecati in compozitia de carne si legume, de mai sus.
- Puneti peste toata compozitia de carne si legume piureul de cartofi si intindeti cu o lingura. Cu o furculita intepati din loc in loc.
- Dati la cuptor timp de 30 de minute, la 180 grade. Apoi dati cuptorul pe grill, sau coacere deasupra, si mai coaceti 5-10 minute sau pana cand se rumeneste frumos.
- Scoateti de la cuptor, lasati sa se odihneasca putin si apoi serviti cu muraturi sau orice salata de insotire preferati.
Video
Pentru alte mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.