Pizza de casa

60

Pizza de la casa, facuta cu paine si nu cu aluat.

Ce-mi place mie cand fac pizza de casa e ca pot sa pun orice vreau pe ea, orice gasesc in frigider si ma tenteaza. De fapt, la origine, pizza era o mancare facuta de tarani si compusa din aluat si ce resturi mai aveau de la masa sau prin camara: ceva rosii, niste mozarella, busuioc, masline…

Nu o sa adaug cantitati la reteta aceasta. Doar o sa enumar niste ingrediente care pot fi folosite, precum si modul de preparare.

Pana se coace pizza sa ne delectam cu putina istorie. Multi se intreaba cand a aparut pizza si cine au fost cei care au facut-o pentru prima data.

„Pizza” se consuma inca de pe vremea romanilor si, desi nu avea aceasta denumire, principiul de preparare era similar: lipii de paine peste care se puneau diverse ingrediente. Toate tarile din zona Marii Mediterane si cele din Asia Mica au preparate similare (pitta, la greci sau pide, la turci).

Pizza moderna a fost preparata in Napoli spre sfarsitul secolului al 18-lea. Cu un numar de locuitori intr-o continua crestere, cerinta de mancare era si ea foarte mare. Muncitorii care se stabileau in oras si mai ales in zona portuara aveau nevoie sa manance rapid, pentru a-si continua munca. De aici si nevoia de a gati un preparat rapid, ieftin si care sa asigure usor nevoile de satietate.

In 1889, regele Umberto I si regina Margherita au vizitat Napoli. Plictisita de mancarea de tip frantuzesc, regina a cerut bucatarului sa ii prepare o mancare locala. Bucatarul i-a oferi trei tipuri de pizza (unul cu untura, cascaval si busuioc,  altul cu peste si cel de-al treiea cu rosii, mozarella si busuioc).  Reginei i-a placut foarte mult al treilea tip de pizza, drept pentru care aceasta a fost numita „Pizza Margherita”.

Incet, pizza a fost adoptata si de alte regiuni din Italia si a devenit populara in intreaga lume. Au aparut variatiuni ale produselor care se folosesc dar si al modului de preparare.

In momentul de fata pizza este una dintre cele mai populare preparate culinare.

Pentru alte mancaruri de tip „pizza si paste” consultati sectiunea de pe blog.

Pizza de casa

Portii 4 persoane
Timp pregatire 10 mins
Timp preparare 20 mins

Ustensile

  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 tava de copt

Ingrediente

  • paine de casa
  • 1 ou
  • lapte
  • sos de rosii
  • mozarella
  • ardei
  • ciuperci
  • bacon
  • porumb
  • masline
  • salam
  • unt
  • ceapa
  • cascaval

Instructiuni

  • Incingeti cuptorul la 200 de grade si dati o tava de teflon sau fara aderenta cu putin unt.
  • Bateti ouale si amestecati-le cu lapte si putina sare. Dati apoi felii de paine prin oul cu lapte, asteptand putin sa se scurga excesul in castron si puneti feliile in tava una langa alta. Dupa ce ati umplut tava cu feliile mari, rupeti bucati de paine, dati-le prin ou si puneti in locurile libere ramase intre felii, pana cand se obtine un blat compact in tava.
  • Dati tava la cuptor timp de 5 minute, pana cand painea devine putin rumena. Apoi scoateti-o cu grija si puneti-o pe un tocator de lemn.
    Acest pas se face deoarece painea, care ulterior va fi data cu sos de rosii, se poate inmuia in exces si nu se va mai coace suficient. Mai mult, se poate "prinde" de tava si va fi greu de taiat si apoi de scos.
  • Cu o lingura intindeti sos de rosii pe toata suprafata painii din tava. Nu puneti un strat gros deoarece sosul va intra apoi in paine si o va inmuia in exces.
  • Dati mozarella pe razatoare si, daca v-a mai ramas compozitie de ou, puneti-o in castron. Imprastiati apoi mozarella uniform in tava. Faceti la fel cu toate ingrediente-le, dupa ce le-ati taiat dimensiunile potrivite. Radeti niste cascaval deasupra si imprastiati busuioc sau oregano maruntit.
  • Dati la cuptor cam 15 de minute, la 200 de grade. Programul la cuptor trebuie sa fie cel de arzator sau grill. Aveti grija sa nu se arda. Cand e gata scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca si apoi taiati cu o spatula de lemn, sa nu stricati tava.
Tip preparat: Aperitive
Bucataria: Italiana, Romana
Cuvint cheie: pizza, Pizza de casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close