Piure de cartofi

502

Cum se prepara un piure de cartofi?

Sunt mai multe metode si o sa incerc sa le enumar aici pe toate.

Cartofii pot fi copti sau fierti inainte de a fi transformati in piure de cartofi.

Desi nu foarte des intalnita, varianta de piure cu cartofi copti are un gust mai bun (din punctul meu de vedere). Prin coacere cartofii devin mai gustosi. Insa exista cateva dezavantaje.

In primul rand timpul de pregatire este mai lung. Cartofii se spala bine si apoi se pun la copt intr-o tava la cuptorul incins. Se pot coace ca atare, presarand niste sare peste ei sau se pot infolia in staniol, unul cate unul. Daca ii puneti in staniol puteti sa-i coceti si in jar, atunci cand faceti un gratar.

Dupa ce sunt copti se curata de coaja si se zdrobesc cu o furculita. Se adauga unt, lapte si ulei si se amesteca pana se obtine o crema. Din experienta mea nu veti reusi niciodata sa zdrobiti cartofii foarte fin asa ca puteti sa-i dati printr-o strecuratoare.

Este un mod de preparare mai migalos.

piure de cartofi cartofi

Varianta clasica de preparare a unui piure de cartofi este prin fierbere, fara coaja. Puteti sa-i fierbeti in coaja si apoi sa-i curatati dar nu faceti altceva decat sa va chinuiti.

Asadar, se curata cartofii de coaja, se spala bine si se pun la fiert intr-o oala cu putina sare. Multi zic sa puneti sarea dupa ce cartofii au fiert pentru ca alfel „trag sarea” si devin prea sarati. Eu i-am facut in ambele variante si pot sa va zic ca aceasta varianta mi se pare cea mai ok. Daca pun sarea dupa ce cartofii au fiert parca nu mai sunt la fel de gustosi.

Bun. Cartofii galbeni (sau rosii) fierb cam 10-15 minute dupa ce apa clocoteste. Cand sunt gata fierti puteti sa-i strecurati sau sa dati deoparte doar putina apa din oala. Daca ii strecurati va trebui sa completati cu lichid atunci cand faceti piureul, deci sa puneti lapte sau supa de legume sau pui.

Cel mai bine este sa varsati apa in care au fiert cartofii intr-o cana sau intr-un recipient incapator. Cu un tel sau un zdrobitor de cartofi, pasati cartofii, adaugand putin cate putin din apa pe care ati oprit-o. Puneti si un cubulet-doua de unt, 1-2 linguri de lapte si 1 ligura de ulei de masline. Continuati sa adaugati cate putina apa si sa amestecati rapid, cu un tel pentru prajituri, pana cand obtineti consistenta cremoasa pe care o doriti. Daca vreti sa fie si mai pufos puteti sa treceti piureul printr-o strecuratoare.

Tipuri de piure

Piureul se poate face cam din orice fel de leguma, insa cele mai intalnite piureuri sunt din cartofi clasici, cartofi dulci sau mov, telina, pastarnac sau mazare. De asemenea, se poate face si piure de legume.

Acum, sa trecem la treaba si sa facem un delicios piure de cartofi galbeni.

Piure de cartofi

Piure de cartofi galbeni sau rosii, clasic
Servings 4 portii
Timp pregatire 10 minutes
Timp gatire 30 minutes
Timp total 40 minutes

Equipment

  • 1 cutit pentru legume
  • 1 oala cu apa
  • 1 tel
  • 1 bol

Ingredients

  • 1 kg cartofi galbeni
  • 1 lingura ulei de masline
  • 50 g unt
  • 1-2 linguri lapte optional
  • sare

Instructions

  • Curatati cartofii de coaja si puneti-i intr-un bol.
  • Spalati-i bine si taiati-i cubulete, pe care le puneti in oala cu apa.
  • Nu trebuie sa folositi extrem de multa apa. Nivelul trebuie doar sa acopere putin cartofii.
  • Puneti sare si dati la fiert, pe aragaz, la foc mare.
  • Dupa ce apa clocoteste mai lasati 10-15 minute si dati deoparte.
  • Varsati apa intr-o cana mai mare sau alt recipient incapator
  • Zdrobiti cartofii cu telul si adaugati putin cate putin apa in care au fiert.
  • Adaugati untul, laptele si uleiul de masline, amestecand incontinuu pana cand obtineti o textura cremoasa
  • Daca vreti sa fie mai fin treceti piureul printr-o strecuratoare.
Meniu: Garnituri, Legume
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: cartofi, piure, piure de cartofi

Un piure de cartofi este o garnitura de insotire de obicei pentru preparatele din carne. Atunci cand se serveste se poate adauga un sos in care s-a gatit carnea sau unul special preparat.

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete si idei de garnituri precum cea de piure de cartofi vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close