Pilaf cu pui sau orez cu pui – o reteta balcanica?
Putina istorie
Din punct de vedere istoric, pilaful a fost „inventat” in zona Asiei Mici, dupa ce cultivarea orezului s-a extins din Asia (China, India) spre peninsula araba. Cuvantul pilaf provine din turcescul pilav care provine din persanul pilāv. In zona Balcanilor, reteta a ajuns „pe filiera Alexandru Macedon si armata sa” (sau Alexandru cel Mare), in urma incursiunilor de cucerire facute in secolul 4 i.e.n.
Prima mentionare scrisa a unei retete de pilaf a fost facuta de Avicena (secolul 10), filozof si medic musulman (pe numele adevarat Ibn Sina), cunoscut ca si parintele medicinei, care avea in cartile lui numeroase retete de preparate.
De ce pilaf cu pui
Acum cateva zile am fost la restaurantul Taverna Sarbului si „mi-au cazut” ochii pe orezul sarbesc din meniu. Nu l-am comandat (am mancat in schimb o pleskavitza / Pljeskavica super-buna!!!) dar am zis ca incerc sa-l prepar si eu acasa.
Asa ca m-am pus pe cautat pe net retete de pilaf sarbesc (sau orez sarbesc) si am gasit o multime de variante. Am inceput sa caut si pe site-urile sarbesti si, normal, am gasit si acolo o multime de variante. Drept pentru care am ales o reteta care mi s-a parut mie ca e mai OK si m-am pus pe gatit.
Nu pot spune ca este, intr-adevar, un orez sarbesc clasic, dar ingredientele sunt aceleasi din preparatul de la Taverna Sarbului. Mai mult, am observat ca reteta dupa care m-am inspirat este de fapt pentru un preparat din bucataria bulgareasca. Dar cum si bulgarii si sarbii si noi suntem cu totii in Balcani, as putea zice ca preparatul meu a fost unul balcanic.
Cum se prepara un pilaf cu pui
In primul rand sa enumeram ingredientele: orez, morcov, ceapa, ardei, mazare, carne de pui, supa de pui si, dupa gust, ciuperci. La acestea se mai adauga paprika, sare, piper (dupa gust) si ulei.
Mai intai se pune carnea de pui la fiert. Eu am folosit un pui de tara si l-am fiert cam o ora si jumatate-doua. Am ales apoi carnea de pe oase si am pus-o deoparte.
Am spalat si curatat legumele. Intr-un vas de fonta (sau orice vas care are capac si poate fi folosit la cuptor) am pus ulei si am calit ceapa tocata marunt, apoi am adaugat morcovul si ardeiul taiat cubulete mici. Orezul l-am spalat in mai multe ape si apoi l-am adaugat si pe el in vasul de fonta si am calit cateva minute. Am adaugat si doi catei de usturoi zdrobiti, apoi carnea, putina mazare si zeama in care a fiert puiul. Am amestecat, am pus capacul si apoi am dat la cuptor 30 de minute.
Am scos din cuptor si am verificat ca orezul e fiert si gata! Pilaful a fost gata.
Cam acestea sunt informatiile, pe scurt. Dar sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile, dar si pasii necesari pentru a prepara un delicios pilaf cu pui sau orez cu pui…. balcanic 🙂 .


Pilaf cu pui (orez cu pui)
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 cratita mare
- 1 vas de fonta, inox sau ceramica, cu capac pentru cuptor
- 1 bol
Ingrediente
- 2 cepe
- 1 morcov mare
- 1 ardei
- 3-4 linguri mazare
- 1 cana orez
- carne de pui
- 1 lingura paprika
- sare
- piper
- ulei
Instructiuni
- Mai intai fierbeti carnea de pui. Daca folositi pui de tara o sa va ia cam 2 ore. Altfel, scapati mai repede.
- Scoateti carnea de pui din cratita, dati-o jos de pe oase si puneti-o deoparte.
- Spalati orezul in cateva ape.
- In cratita pentru cuptor puneti cateva linguri de ulei.
- Curatati si spalati legumele si tocati-le marunt.
- Caliti ceapa in cratita cu ulei, adaugand putina sare. Puteti pune si 2 catei de usturoi curatati si tocati marunt sau dati prin zdrobitor.
- Adaugati si morcovii si ardeiul tocat cubulete si caliti in continuare.
- Puneti orezul, mai lasati 2-3 minute la calit si adaugati carnea, taiata.
- Puneti 3 cani de zeama in care au fiert carnea (raportul orez-supa trebuie sa fie de 1 la 3). Daca nu aveti suficienta zeama mai adaugati apa.
- Amestecati in cratita, puneti capacul si dati la cuptor la 180 grade timp de 30 de minute.
- Scoateti cu atentie, verificati daca orezul s-a fiert si lichidul a fost absorbit.
- Serviti cu salata preferata.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici. Alte preparate din bucataria greceasca pot fi gasite aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.