Pentru piftii se folosesc de obicei partile cu oase ale corpului: gat, gheare, spate, aripi si mai putin cele carnoase (piept, pulpe). Acelasi lucru este valabil si pentru piftiile de porc unde se folosesc mai mult ciolanele si urechile. Aceasta deoarece la fierbere indelungata gelatina iese din oase si dupa ce compozitia se raceste devine… piftioasa 🙂 .
Legumele se pun „dupa gust”. Daca va plac telina si pasarnacul, le adaugati. Daca nu, puneti doar morcovi.


Piftie de curcan
Equipment
- 1 oala mare
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 strecuratoarea
- 1 polonic
- recipiente pentru piftie (farfurii adanci)
Ingredients
- 1-2 kg curcan
- 5 catei usturoi
- 3 morcovi
- 2 cepe
- sare
- apa
Instructions
- Puneti la foc o oala mare cu 5-6 apa, adaugati bucatile de curcan spalate bine si aduceti la punctul de fierbere. Fierbeti la foc potrivit timp de cateva minute luand spuma tot timpul. Cand carnea nu mai lasa spuma dati la foc mic, puneti capacul si lasati sa fiarba timp de 2-3 ore.
- Curatati ceapa de coaja si puneti-le intregi langa carne. Mai fierbeti timp de 45 minute - 1 ora, pana cand carnea cade de pe oase. Nu uitati sa adaugati sare dupa gust.
- Cand carnea si ceapa sunt fierte adaugati si morcovii, taiati rondele si mai fierbeti 15 minute.
- Strecurati zeama intr-o alta oala, incapatoare. Dati morcovii la o parte. Luati cu grija carnea de pe oase.
- Curatati cativa catei de usturoi, dati-i prin zdrobitor si puneti-i in zeama. Amestecati continutul.
- Puneti pe masa cateva recipiente/boluri adanci. Asezati in fiecare putina carne si morcovi. Turnati zeama cu usturoi peste ele. Ornati cu cateva frunze de patrunjel.
- Puneti bolurile intr-un loc rece (frigider, balcon, camara) si acoperiti-le cu folie sau capace. A doua zi trebuie sa se fi inchegat. Daca sunt inca zemoase puneti-le iar in oala, incalziti bine si adaugati gelatina alimentara (urmatiti instructiunile de pe plic). Puneti iar in boluri si dati la rece.