Piept de curcan condimentat (la wok)

228

Piept de curcan: o delicatesa gastronomica. Este o carne foarte versatila, care se poate prepara intr-o multime de moduri, putand fi servita si in supe, ciorbe, ca aperitv sau fel principal.

La reteta aceasta am folosit cateva condimente din bucataria indiana, precum curcuma si pui tandoori de la Fuchs, dar si ierburi de Provence.  Recomand asocierea cu un sos, deoarece carnea are o textura consistenta si, daca este prajita sau coapta prea tare, devine inecacioasa.

Fiind o carne alba, poate fi servita alaturi de un vin alb (Sauvingnon Blanc, Chardonnay sau Pinot Noir sau, dupa preferinta voastra) sau, daca este pregatita impreuna cu un sos rosu, poate fi servita de un vin rosu (Feteasca Neagra).

Despre curcan

Curcanul este o pasare originara din America de Nord, arealul indinzandu-se din Mexic pana in Canada. Ea a fost adusa pe continentul European si introdusa in bucataria europeana in secolul al 16-lea de catre englezi. In SUA este carnea preferata de Ziua Recunostintei si de Craciun.

Prima Zi a Recunostintei, care de fapt simbolizeaza recunostinta pentru roadele obtinute in anul curent, a fost sarbatorita printr-o masa comuna de catre de colonistii din lumea veche impreuna cu indienii din tribul Wampanoag. La aceasta masa, carnea de curcan salbatic a fost din abundenta.

Alexander Hamilton, unul dintre “Parintii fondatori ai Statelor Unite” a proclamat mai tarziu ca “niciun cetatean al Statelor Unite nu trebuie sa se abtina de a manca curcan de Ziua Recunostintei”.

La un moment dat s-a dorit chiar adoptarea curcanului ca simbol al Statelor Unite, insa in cele din urma a fost ales vulturul cu cap alb (sau vulturul plesuv, asa cum este tradus din engleza).

Valori nutritionale pentru 100 grame piept de curcan

  • Calorii: 117
  • Proteine: 24 grame
  • Grasime: 2 grame
  • Vitamina B3) 61% din necesarul zilnic
  • Vitamina B6: 49%
  • Vitamina B12: 29%
  • Seleniu: 46%
  • Zinc: 12%
  • Sodiu: 26%
  • Fosfor: 28%
  • Magneziu: 6%
  • Potasiu: 4%

Despre vitamine, importanta lor pentru organism si unde le regasim aflati mai multe informatii aici.

Piept de curcan condimentat (la wok)

Timp pregatire 10 mins
Timp preparare 20 mins

Ustensile

  • 1 bol de sticla
  • 1 tigaie wok
  • 1 tocator
  • 1 cutit pentru carne

Ingrediente

  • 1 kg piept de curcan
  • sare
  • piper
  • curcuma
  • condiment pui tandoori
  • ierburi Provence
  • ulei

Instructiuni

  • Taiati pieptul de curcan in bucati potrivite.
  • Intr-un bol amestecat bucatile de piept de curcan cu mirodeniile Provence, sare, piper, un varf de cutit de praf de curcuma, o lingurita de contimente de pui tandoori (de la Fuchs) si cu 2-3 linguri de ulei de masline. Lasati 10 minute sa se marineze.
  • Incingeti o tigaie adanca (wok) la foc mediu si adaugati pieptul de curcan marinat. Puneti capacul.
  • Amestecati din cand in cand. Pieptul va lasa putina apa (daca este curcan din comert). Altfel, daca este curcan de tara, care are carnea mai tare, adaugati putina apa. Luati capacul, amestecati, puneti capacul. Asteptati 2-3 minute si repetati de cateva ori, timp de 15 minute.
  • Dati capacul la o parte si lasati in continuare tigaia pe foc, pana cand apa incepe sa se evapore. Rumeniti foarte putin carnea, uniform, pe toate partile.
  • Cand este gata serviti cu garnitura preferata.
Tip preparat: Pasare
Bucataria: Romana
Cuvint cheie: curcan, piept de curcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close