Penne all’Arrabbiata – Paste cu sos de rosii picant
Penne all’Arrabbiata (paste cu sos de rosii picant) este un preparat din categoria pastelor, pregatit cu paste de tip penne si sos de rosii picant, specific bucatariei italiene.
Este un fel de mancare care se prepara foarte usor si cu putine ingrediente: paste (de obicei penne rigate), rosii proaspete, ardei iute, usturoi si patrunjel. Rosiile proaspete pot fi inlocuite cu rosii conserva si in loc de patrunjel puteti pune busuioc. In magazinele de specialitate gasiti sos arrabbiata deja preparat.
Daca nu preferati mancarea picanta puteti sa nu puneti ardei iute, desi acest ingredient este cel care da specificul acestui fel de paste (in italiana, „arrabbiata” inseamna „furioasa, suparata”)
Extrem de simplu de preparat, dar si foarte gustoase, aceste paste picante italiene cu rosii pot fi o alegere excelenta pentru o cina rapida, impreuna cu familia sau cu prietenii.
Pentru un plus de savoare adaugati parmezan sau pecorino ras.
Cum se prepara penne all’Arrabbiata
Mai intai se prepara sosul de rosii. Daca folositi rosii proaspete opariti-le cateva minute dupa care inlaturati pielita si taiati-le bucatele. Curatati cateii de usturoi si taiati-i bucatele mici. Taiati patrunjelul sau busuiocul marunt (puteti folosi si congelat sau pulbere, daca nu aveti proaspat). Ardeiul iute se taie rondele subtiri.
Se calesc in tigaie ardeii impreuna cu usturoiul in putin ulei de masline. Aveti grija sa nu ardeti prea tare usturoiul, altfel va avea un gust neplacut. Apoi se adauga rosiile si gatesc impreuna cu putina sare timp de 10 minute.
Intre timp se fierb pastele al dente, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Cand pastele sunt fierte se scurg si adauga peste sosul de rosii impreuna cu patrunjelul si se amesteca. Se mai pot adauga 2-3 linguri din apa in care au fiert, daca sosul este prea gros.
Se servesc cu parmezan sau pecorino ras.


Penne all’Arrabbiata
Echipament
- 1 strecuratoare
- 1 cratita mare
- 1 tigaie
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 cutit pentru legume
Ingrediente
- 1 cutie paste (penne sau alt sortiment)
- 3 linguri ulei de masline
- 400 g rosii (proaspete sau conserva)
- 6 catei usturoi
- 2 ardei iuti
- sare
- patrunjel sau busuioc
Instructiuni
- Puneti o cratita cu apa si sare la fiert
- Opariti rosiile 2-3 minute si apoi curatati-le pielita. Tocati-le cubulete
- Taiati ardeii iuti rondele.
- Curatati cateii de usturoi si taiati-i marunt.
- Tocati patrunjelul.
- Intr-o tigaie neaderenta puneti uleiul de masline si adaugati ardeii si usturoiul. Caliti la foc potrivit, fara sa ardeti usturoiul.
- Adaugati rosiile si sarea si amestecati, gatind inca 7-8 minute
- Cand pastele sunt fierte al dente scurgeti-le (pastrati putina apa) si adaugati-le peste sosul din tigaie. Mai puneti apa din cea in care au fiert, daca e nevoie.
- Adaugati patrunjelul tocat.
- Soateti pe un bol de servire si radeti parmezan sau pecorino deasupra.
Va doresc sa aveti pofta buna!
Pentru alte preparate de paste si pizza vizitati sectiunea de aici.