Ati vrut sa faceti falafel sau hummus si v-ati „trezit” ca ati pus prea mult naut la inmuiat si acum nu stiti ce sa faceti cu el? Puteti incerca o reteta delicioasa de pate de naut si ton, care se prepara foarte usor si este excelent pe post de aperitiv.
Nautul este o planta leguminoasa inrudita cu fasolea, mazarea si soia si care se regaseste in foarte multe din preparatele din zona Marii Mediterane, Asia Mica, India dar si Rusia. Datorita formei pe care o are boaba si a excescentei embrionului in forma de cioc, i se mai spune si mazarea berbecilor.
Este o planta bogata in proteine, saruri minerale si complexul de vitamine B. Concentratia mare de proteine face ca nautul sa fie un substituent bun al carnii, fiind deseori preferat de catre vegetarieni.
Din punct de vedere etimologic, cuvantul „naut”, initial „nahut”, provine din turca, „nohut”.

Pate de naut si ton
Echipament
- 1 oala
- 1 sita
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 robot de bucatarie
Ingrediente
- 400 g naut uscat sau de la conserva
- 180 g ton in ulei de masline
- 6 rosii uscate
- 50 g masline fara samburi
- 2 catei usturoi
- 4 linguri ulei de masline
- zeama de la jumatate de lamaie
- sare
- piper
Instructiuni
- Daca folositi naut uscat, puneti-l la inmuiat, seara. Trebuie sa stea cam 12-14 ore. Altfel, mergeti direct la pasul 4.
- Dimineata scurgeti apa de la naut, puneti-l intr-o oala incapatoare, adaugati apa cam de o palma peste nivelul de naut, puneti o lingura de sare si fierbeti timp de 1 ora de cand apa clocoteste. Aruncati spuma care se formeaza.
- Cand nautul este fiert scurgeti-l intr-o sita si spalati-l cu apa rece.
- Intr-un robot de bucatarie adaugati nautul fiert, tonul, rosiile, patrunjelul, sarea, piperul, sucul de lamaie si uleiul de masline si mixati pana cand obtineti o pasta. Daca mai e nevoie mai adaugati putina apa fiarta sau ulei.
- Puneti sare si piper, dupa gust.
- Serviti cu paine prajita.