Pe romaneste sunt paste cu sunca si ciuperci. Pe italieneste ar fi Pasta prosciutto funghi… adica un fel de pizza prosciutto funghi, dar care are paste in loc de aluat.
Ca orice reteta de paste, si paste cu sunca si ciuperci se prepara extrem de usor. Practic, in maxim 30, hai 40 de minute ar trebui sa fie totul gata. Dar, trebuie sa lucrati la 2 maini… pardon, ochiuri de aragaz.
Paste cu sunca si ciuperci
Echipament
- 1 tigaie adanca / wok
- 1 oala
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
Ingrediente
- 500 g paste
- 300 g sunca (prosciutto sau alt sortiment)
- 300 g ciuperci
- 150 g smantana
- 3 catei usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- sare
- piper
- busuioc
Instructiuni
- Puneti o oala mare cu apa, pe aragaz, la foc puternic. Am vazut multa lume care foloseste putina apa la fiert pastele si asta nu e OK. Pastele trebuie sa aibe loc sa se fiarba, mai ales ca ele se umfla, cresc in dimensiune. Apa trebuie sa le acopere cel putin inca o data, atunci cand fierbeti, deci nu va zgarciti. Adaugati o lingura de sare in apa.
- Pana clocoteste apa, ne ocupam de sos si restul ingredientelor.
- Curatati usturoiul si taiati-l feliute mici.
- Puneti o tigaie adanca pe aragaz, la foc potrivit. Cand se incinge puneti 2-3 linguri de ulei de masline. Adaugati apoi usturoiul si caliti-l timp de 1-2 minute.
- Sunca trebuie taiata feliute, dupa care se pune in tigaia cu usturoiul. Prajiti la foc potrivit, pana cand devine cat de cat crocanta.
- Pana se face sunca taiati ciupercile feliute potrivite. Le adaugati apoi in tigaie, peste usturoi si sunca si amestecat din cand in cand, sa nu se prinda.
- Dupa 5 minute de la momentul in care ati pus ciupercile, puneti foarte putina sare. Veti vedea ca ciupercile incep sa lasa sos. Adaugati smantana, amestecati sa se omogenizeze totul, mai fierbeti 3-4 minute si opriti focul.
- Intre timp apa clocoteste in oala pentru paste. Adaugati pastele si fierbeti-le conform instructiunilor. Trebuie sa fie "al dente", nu fierte.
- Cand pastele sunt fierte transferati-le in tigaia in care aveti ciupercile si sunca. Amestecati-le cu compozitia, sa se omogenizeze, si adaugati deasupra condimente (busuioc, rozmarin, cimbru... ce doriti), fara insa sa exagerati, sa nu capete un gust amar.
- Lasati 5 minute pentru ca pastele sa absoarba sosul de smantana, dupa care serviti in farfurii.