Sa tot fie vreo cativa ani de cand am cumparat un aparat de facut paine de casa. Stiti cum e cu moda asta, vine in valuri. Si tot in valuri trece, drept pentru care l-am folosit de cateva ori si apoi l-am facut uitat in camara. Acum a venit din nou valul si mi-am adus aminte de el, l-am scos din camara, l-am curatat si l-am pus la treaba.
Dupa o incercare nereusita acum doua-trei saptamani, cand am folosit numai faina integrala si cred ca nici drojdia nu a fost prea buna, drept pentru care painea nu prea a crescut rezultand o chestie tare si cam amara, aseara am schimbat reteta, iar rezultatul a fost pe masura.
Reteta de mai jos este pentru painea facuta la aparat. Asta inseamna ca tot efortul legat de framantare, dospire si coacere ii revine aparatului. Daca nu aveti aparat si vreti sa faceti painea la cuptor, operatiile acestea se fac manual. Va recomand insa sa cautati retete pentru aceasta, deoarece eu unul nu am experienta necesara.


Paine de casa
Equipment
- 1 robot paine
- 1 vas masurat lichide
- 1 pahar
Ingredients
- 650 g faina alba
- 150 g faina integrala
- 400 ml lapte
- 50 g unt
- 11 g drojdie
- sare
- zahar
Instructions
- In tava scoasa din aparat si cu paletele de rotire instalate, se pun ingredientele exact in ordinea urmatoare: laptele primul, apoi faina peste lapte, apoi untul taiat mai marunt, sarea si zaharul. Faceti o mica gropita in faina unde adaugati drojdia. Unii prefera sa amestece drojdia cu putina apa si zahar, sa o lichefieze si activeze, dupa care sa o puna in faina. Este OK si asa. Eu insa am pus-o doar zdrobita.
- Puneti tava in aparat, inchideti capacul, porniti-l si selectati programul dorit. Dupa aproximativ 3 ore si jumatate painea ar trebui sa fie gata. Daca painea nu vi se pare suficient de coapta deasupra, folositi timer-ul pentru a mai adauga 5 minute de coacere la sfarsit.