Ostropel de pui

795

Ostropel de pui

Cautand pe net informatii despre ostropel de pui, am gasit diverse definitii. Conform dexonline, ostropel este „Fel de mâncare preparată din carne (de pasăre), cu sos de oțet, făină și usturoi. „. Alta definitie, de pe Wikipedia, defineste ostropelul ca „o tocană tradițională românească, care se face în principal din pui amestecat cu un sos gros de roșii. În plus, poate fi adăugat usturoi sau ceapă de primăvară.”

In cartea sa „Bucate, Vinuri si Obiceiuri Romanesti” Radu Anton Roman publica o reteta de ostropel de pui in capitolul „Valahia de miazazi”, „Intre Baragan si Fluviu”, la care nu este folosit deloc sos de rosii.

Comune pentru toate aceste retete si mentionari ale preparatului sunt doua ingrediente: carnea de pui si usturoiul, acesta din urma fiind pus din belsug. Tot Radu Anton Roman ne spune ca „Ostropel înseamnã, pentru cei ce habar n-au de noi, de munteni si de olteni, o tocanitã cu usturoi la radacinã (lingvisticã) la care eu as bea fie o Seina de Mehedinti, fie o Babeasca Neagra de Covurlui, sa sfaraie in cani si sa umple
casa de miros de ierburi proaspete.” Cele doua regiuni sunt situate in zone diferite ale tarii, Mehedintiul in Sud-Vest in timp ce „Covurlui” a fost un judet al Romaniei Mari, situat in Republica Moldova, langa Galati, avand centrul administrativ in Galati.

Reteta de ostropel de pui

Fiind „pierdut” prin toate aceste retete si definitii de ostropel, am decis sa fac unul ca in zona in care am copilarit, in Oltenia. Asta inseamna ca pricipalele ingrediente sunt: carne de pui, o capatana mare de usturoi, ceapa, morcov, sos de rosii, vin rosu si mirodenii.

Modul de preparare este simplu si comun tuturor tocanitelor.

Pentru ca am folosit un pui  de tara a trebuit sa-l pun la fiert cam o ora si jumatate intr-o oala cu presiune (daca il fierbeti intr-o oala normala verificati cand s-a inmuiat bine carnea). Morcovii i-am dat pe razatoarea mare iar ceapa am tocat-o marunt. Usturoiul l-am curatat si am taiat fiecare catel in parte in feliute subtiri.

Am prajit carnea fiarta in ulei timp de cateva minute, dupa care am scos-o pe o farfurie. Apoi am mai adaugat putin ulei (reteta originala este cu untura de porc dar, „ne-avand nu e”) in care am calit ceapa, morcovul si usturoiul, dar si cateva fire de ceapa verde, tataia si ea marunt. Am adaugat cam 100ml de vin rosu (de preferat demisec sau sec) pe care l-am lasat cateva minute sa fiarba, sa se evapore alcoolul, si inca 250ml din zeama in care a fiert carnea. Peste tot am pus 500ml de sos de rosii (pregatit cu grija din toamna si pastrat in beci) si am lasat la foc mic (sau molcom, cum se mai zice popular) cam 10 minute, cu capacul pe tigaie (oala) adanca.

Am dat capacul la o parte, am adaugat carnea si am mai lasat inca 5-10 minute).

La final am pus o mana buna de marar (verdeata Olteniei!!!) tocat marunt.

Se poate servi cu piure de cartofi sau cu mamaliguta.

Ostropel de pui

Timp pregatire 15 minutes
Timp gatire 45 minutes

Echipament

  • 1 cratita pentru tocanite
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator

Ingrediente

  • 1 kg pui (pulpe, piept, ciocanele)
  • 2 cepe mari
  • 4 cepe verzi
  • 1 capatana usturoi
  • 2 morcovi
  • 500 ml sos de rosii sau rosii proaspete
  • 100 ml vin rosu
  • 250 ml supa de pui
  • sare
  • piper
  • ulei

Instructiuni

  • Se taie puiul bucati si se prajeste în recipientul în care se face toata mâncarea. Eu folosesc un tuci de fonta, cu capac. Cand s-a rumenit se scoate si se pune intr-un bol separat
  • Se taie ceapa marunt, morcovul se da pe razatoare si se calesc în aceeasi oala in care a fost puiul, împreuna cu cateii de usturoi, taiati feliute.
  • Se adauga vinul, sosul de rosii si supa de pui i se lasa la fiert cam 10-15 de minute sub capac, la foc mic.
  • Puneti si carnea de pui in sos si mai lasati inca 5-10 minute la fiert, pana se ingroasa putin sosul.
  • Când e totul gata se adauga sare si piper (daca mai e nevoie) si patrunjel sau marar tocat marunt.
  • Se serveste cu mamaliguta sau piure de cartofi

Video

Meniu: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: ostropel, Ostropel de pui

ostropel de pui

Daca v-a placut reteta si doriti sa gatiti alte preparate din sectiunea Mancaruri si tocanite, aveti link aici.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close