Noi mancam destul de mult orez. Cel mai mult ne place cel cu bobul lung si subtire (salbatic, basmati, jasmine, etc.), pe care il folosim la retetele asiatice. Orezul clasic, cu bob mare sau „de sarmale”, il folosim mai mult la umpluturi (sarmale, ardei umpluti, rosii umplute si altele de acelasi gen). De asemenea, cumparam orez special pentru sushi si orez special pentru risotto.
O parte din aceste retete le gasiti si in Bucataria lui Tati.
Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume (cel mai probabil datorita faptului ca este traditional cultivat in Asia, unde se traieste mai mult de jumatate din populatia planetei). Puteti afla mai multe despre istoria orezului in articolul (in engleza) de aici.
Cum se fierbe orezul salbatic?
Este mai simplu decat pare. Pentru a obtine un orez pufos si bun, urmati pasii de mai jos. La reteta de mai jos am folosit un orez basmati combinat cu orez salbatic.

Orezul salbatic – cum se fierbe
Echipament
- 1 bol de sticla
- 1 oala cu apa
Ingrediente
- 1 cana orez salbatic
- 1.5 cana apa
- sare
Instructiuni
- Intr-o oala puneti o cana de orez salbatic si o cana si jumatate de apa. Adaugati sare, dati focul la mare si aduceti la punctul de fierbere. Nu puneti capac la oala!
- Cand apa fierbe dati focul la mic, puneti capac la oala si puneti timer-ul la 12 minute.
- Dupa cele 12 minute dati la o parte de pe aragaz si lasati oala cu capacul timp de cel putin 10 minute.
- Dupa cele 10 minute puteti da la o parte capacul si servi orezul. "Scarpinati-l" cu o furculita pentru a se desprinde boabele care s-au lipit intre ele. Daca doriti, adaugati putin unt sau ulei de masline si amestecati. Noi insa il preferam simplu sau amestecat cu legume tocate marunt si facute la foc mare si cu condimente (stir fry)