Orez prajit – Fried rice
Orez prajit sau Fried rice este un preparat care are originile in China. Originea retetei se pierde in timp, dar se presupune a fi fost inventata in perioada dinastiei Sui, in orasul Yangzhou, in jurul anului 600 i.e.n.
Orezul prajit este o mancare de strada populara in Asia. In unele tari asiatice, restaurantele mici si vanzatorii ambulanti sunt specializati in prepararea lui. In orasele indoneziene poti gasi vanzatori ambulanti care se deplaseaza pe strazi cu caruciorul de mancare si il stationeaza pe strazile aglomerate sau in zone rezidentiale. Multe standuri de mancare stradala din Asia de Sud-Est ofera orez prajit cu o selecție de garnituri.
Orez, ou, legume
Exista mai multe variatiuni ale preparatului, in functie de ingredientele pe care le contine, insa, de baza sunt orezul alb, salbatic, cu bob lung si subtire, legume tocate marunt si firimituri de ou (de omleta). Acesta poate fi servit ca atare, ca fel principal, dar si ca garnitura la alte preparate din carne (bineinieles, chinezesti).
Variante
O varianta de orez prajit se face in zona araba, unde in loc de orez se folosese bulgur. Modul de preparare este acelasi: se fierbe orezul/bulgurul care apoi se prajeste intr-o tigaie adanca impreuna cu legume tocate marunt, care au fost si ele prajite putin inainte. Toate ingredientele se prepara separat (oul, legumele, orezul) dupa care se amesteca si se mai prajesc impreuna putin timp, fara sa se arda. Pe langa legume, in amestec mai pot fi adaugate fructe de mare sau bucati mici de carne.
Alte informatii
In reteta de mai jos puteti sari primul pas (lasarea orezului in apa pentru 30 minute), daca doriti sa mai scurtati din timp. De asemenea, puteti folosi orez care v-a ramas de la alte meniuri.
Orez prajit - Fried Rice
Echipament
- 1 oala de bucatarie
- 1 tocator legume
- 1 strecuratoare
- 2 castron / bol de sticla
- 1 Cutit bucatar
- 1 cana
- 1 tigaie adanca / wok
Ingrediente
- 1 cana orez subtire / salbatic, alb
- 2 ardei kapia
- 3 cepe verzi
- 2 morcovi
- 150 g mazare poate fi si inghetata
- 2 oua
- ulei de masline
- sare
- sos de soia
- pudra de ghimbir sau ghimbir proaspat, tocat marunt
- pudra de usturoi sau usturoi tocat marunt
Instructiuni
- Spalati orezul si lasati-l in apa timp de 30 de minute.
- Puneti apoi orezul intr-o oala cu apa (la o cana de orez 3-4 cani de apa)
- Fierbeti conform timpului de pe pachet.
- Cand orezul este aproape gata, strecurati-l intr-o sita prin care curge apa rece. Lasati la o parte.
- Bateti ouale cu 2 linguri de apa in castron.
- Puneti tigaia pe foc si lasati-o sa se incinga bine
- Adaugati doarte putin ulei si puneti ouale in tigaie
- Prajiti ouale, amestecandu-le, pana se formeaza un fel de firimituri
- Transferati ouale prajite intr-un castro, separat
- Curatati legumele si taiati-le bucati mici, patratele de jumatate de centimetru
- Puneti ulei in tigaie si adaugati ceapa si morcovii taiati. Amestecati, sa nu se prinda.
- Adaugati ardeiul si apoi mazarea
- Puneti 1-2 linguri de sos de soia
- Adaugati ouale si orezul si mai prajiti 2-3 minute.
- Puneti intr-un un bol si serviti cu diverse preparate din carne, dupa plac.
Video
Va doresc sa aveti pofta buna!
Reteta video pe canalul meu de Youtube (Abonati-va!)
Pentru alte preparate de garnituri vizitati sectiunea de aici. Daca vreti sa faceti un orez salbatic perfect, instructiunile le gasiti in reteta de aici.
.