Orez cu urzici si ghebe

196

Stiu, nu e un preparat preferat de multa lume. Urzicile sunt consumate in principal de cei de varsta mai… inaintata (cel putin aceasta este perceptia).

Eu unul am urat urzicile de cand eram copil din mai multe motive. Mama facea ciorba de urzici dar o inghiteam asa, in sec (ca au fier, ca au vitamine… 🙂 )

Urzicile erau folosite la mine la tara pe post de mancare pentru rate si alte pasari. Le culegeam cu manusile de cauciuc si erau puse la fiert in niste ceaune mari, dupa care erau tocate si date la pasari. Noi, bipezii (ciudat spus, si ratele sunt tot bipde), le consumam atunci cand abia rasareau din pamant, primava devreme si erau mici si mai putin piscatoare. Mai putin… putin zis. Urzicau destul de bine.

Tot mic fiind bantuiam pe dealuri cu prietenii, prin tot felul de hauri si cotloane pe unde, inevitabil, erau si urzici. Nu stiu daca cunoasteti senzatia … cand intri fara sa vrei, in pantaloni scurti, intr-o tufa cu urzici. Jumatate de ora te scarpini in timp ce vezi cum pe picior apar basicile.

Ca sa nu mai zic ca era clasica amenintarea, atunci cand nu eram prea cuminte, ca voi fi batut la fundul gol cu urzicile.

Concluzia? Urzicile nu prea au avut o sansa in viata mea. Dar… am zis sa mai incerc o data, mai ales ca le-am combinat cu niste ghebe de soi.

orez cu urzici si ghebe

Portii 5 persoane
Timp pregatire 10 minute
Timp coacere 40 minute

Ustensile

  • 2 oale
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator

Ingrediente

  • 1 cana orez
  • urzici
  • 200 g ghebe sau alte ciuperci
  • 150 ml vin alb
  • 500 g supa de legume sau pui
  • 2 cepe
  • ulei de masline
  • sare
  • piper

Instructiuni

  • Spalati bine de tot urzicile, in mai multe ape. Curatati astfel gunoaiele si pamantul.
  • Spalati orezul in mai multe ape.
  • Puneti pe foc doua oale: una pentru urzici si una pentru orez. In oala pentru urzici puneti apa si sare. In oala pentru orez puneti ulei de masline, cam 3-4 linguri.
  • Curatati si taiati cepele marunt si adaugati in oala Caliti bine si adaugati orezul. Amestecati si adaugati vinul alb, dupa care, treptat, supa de legume sau de pui. Practic faceti un risotto.
  • Cat faceti risotto, dati urzicile in fiert timp de 5 minute dupa care le puneti intr-o strecuratoare si lasati sa se raceasca. Dupa ce s-au racit putin le puneti pe un tocator si le taiati marunt. Procedati la fel cu ciupercile.
  • Nu uitati de risotto si amestecati din cand in cand. Adaugati apa fiarta cand e nevoie, putin cate putin.
  • Adaugati urzicile si ciupercile tocate in orez si mai lasati la fiert cateva minute. Practic tot procesul de fierbere, de la adaugarea orezului pana cand se fierb si urzicile si ciupercile dureaza cam 30 de minute.
  • Cam asta e totul.
    Era sa uit... sare si piper, dupa gust.
Curs: Garnituri
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: orez cu ghebe, orez cu urzici, orez cu urzici si ghebe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close