Orez cu lapte si vanilie – un alt desert al copilariei.
Preparatul se incadreaza la categoria budinci. Daca stau bine sa ma gandesc era destul de popular (poate la fel de popular ca fideaua cu lapte). Problema, pe vremea aceea, a copilariei mele, era lipsa laptelui, care, pentru cei care stateau la oras, era un fel de trufanda. Cei care au copilarit atunci isi aduc aminte de cozile de dimineata la laptarie. Cei care traiau la tara si aveau o vaca erau mai fericiti.
Intre timp laptele a ajuns un aliment nelipsit in magazinele de specialitate.
Reteta aceasta o puteti face cu doua feluri de lapte: atat cel de origine animala cat si cel vegetal.
Cum se prepara o budinca de orez cu lapte si vanilie
In primul rand trebuie sa tineti cont de raportul dintre cantitatea de lichid si cea de orez. Eu pun o proportie de 1:4, adica 1 cantitate de orez la 4 cantitati de lichid. De exemplu, 250g orez cu bob mare la 1 litru (sau 1 litru si 200 ml) de lichid.
Orezul trebuie neaparat fiert in putina apa, inainte de adaugarea laptelui. Astfel proportia va fi 1:1:3, adica 1 cantitate de orez la aceeasi cantitate de apa si la 3 ori cantitate de lapte. Mai jos o sa scriu exact cantitatile folosite din fiecare ingredient.
Puteti folosi lapte de origine animala (de obicei cel de vaca) sau lapte vegetal.
Daca folositi lapte animal trebuie sa adaugati 1 baton de vanilie sau putina esenta de vanilie si un plic de zahar vanilinat.
Eu folosesc de obicei lapte de migdale cu aroma de vanilie (il gasiti si pe acesta in magazine), deci nu mai adauga batonul de vanilie si nici zaharul vanilinat.
Puteti adauga si putina scortisoara, daca va place aroma. De asemenea, se pune un varf de lingura de sare si o lingura-doua de zahar (in functie de cat de dulce va place).
Dar sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile, dar si pasii necesari pentru a prepara o delicioasa budinca de orez cu lapte si vanilie.


Orez cu lapte si vanilie
Echipament
- 1 bol
- 1 cratita incapatoare, de 2 l
- 1 lingura cu coada
- 1 vas de masurat sau cantar de bucatarie
Ingrediente
- 300 g orez cu bob mare
- 1 l lapte de vaca sau lapte de migdale cu aroma de vanilie
- 200 ml apa
- 2 linguri zahar
- 1 zahar vanilinat optional
- esenta de vanilie optional
- 1 baton vanilie optional
- sare
Instructiuni
- Spalati bine orezul in cateva ape
- Puneti orezul in cratita, pe foc, cu apa.
- Cand orezul incepe sa absoarba apa, puneti laptele.
- Daca folositi baton de vanilie crestati-l, scoateti samburii si puneti-i in lapte. Puneti si batonul.
- Daca folositi esenta de vanilie si zahar vanilinat, adaugati-le in lapte (nu exagerati cu esenta!)
- Lasati sa fiarba la foc mic-potrivit, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda orezul. Verificati din cand in cand boabele de orez, sa vedeti cat de fierte sunt.
- Dupa 15 minute scoateti batonul de vanilie.
- Adaugati zaharul, putina scortisoara si amestecati.
- Atunci cand vedeti ca orezul incepe sa ajunga la nivelul laptelui opriti focul la aragaz, puneti un capac peste cratita si lasati sa "se odihneasca" 10-15 minute.
- Orezul va mai absorbi o parte din lichidul ramas dar budinca nu va fi groasa iar boabele trebuie sa fie putin ferme, nu moi.
- Serviti cu fructe de padure deasupra sau dulceata preferata.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la budinca de orez cu lapte si vanilie!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.