Rulada cu gem de caise
Rulada cu gem de caise este un alt preparat al copilariei de care papilele mele gustative isi aduc intotdeauna aminte cu placere si care imi starneste multe amintiri placute.
De cate ori mergeam la matusa mea, la tara, in vacante sau cu diverse ocazii, tanti Leana prepara aceasta prajitura delicioasa. Dupa ani, Mihaela, verisoara mea, ne astepta, pe mine si familia, cu aceeasi prajitura. Copii, pofticiosi, erau foarte incantati si o savurau cu mare placere.
Practic este un pandispan, copt sub forma de foaie, care se unge cu dulceata (cea de caise este preferata familiei), dar care poate fi la fel de bine umpluta cu alte tipuri de gem sau dulceata sau cu crema de ciocolata si care se ruleaza sob forma de rulada si se taie apoi in felii.
In cofetarii am gasit un preparat similar, dar care nu are textura blatului la fel.
Ingrediente pentru rulada cu gem
Pandispanul se face din cateva ingrediente de baza: faina, oua, zahar, putina sare si esenta de vanilie. Are o textura pufoasa si se poate consuma ca atare sau se port aduga fructe sau cacao.
Prajitura aceasta nu are nevoie de ingrediente lichide cum ar fi uleiul, laptele sau iaurtul si nici de praf de copt. Importanta este amestecarea albusului de ou cu galbenusurile, care trebuie facut astfel incat sa obtineti o pasta pufoasa si nu una lichida.
Rulada cu gem – pasi
Pasii pe care trebuie sa-i faceti nu sunt deloc complecsi, dar trebuie sa urmati o anumita succesiune pentru a obtine un blat pufos.
Ouale trebuie separate iar galbenusurile si albusurile se freaca cu mixerul separat, impreuna cu zaharul. Faina se adauga peste galbenusuri, care sunt amestecate cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul (obtinandu-se o consistenta de maioneza) si apoi totul se inglobeaza intr-o crema mai consistenta care se da apoi la cuptor sub forma de foaie.
Dupa ce aluatul s-a copt, se raceste putin, se unge cu dulceata si se ruleaza si se lasa la racit pana cand poate fi servita.
Simplu, dar pregatita migalos, cu atentie si cu muuulta rabdare. Incercand sa mai scutesc ceva timp am facut o greseala, iar blatul nu a iesit asa de pufos.
Practic, combinarea galbenusurilor cu albusul si apoi cu faina trebuie facuta incet, cu o lingura, spatula sau un tel de inox, de jos in sus. Eu mi-am zis ca daca dau mixerul la cea mai mica viteza voi obtine acelasi efect. Din pacate nu a fost asa. Blatul pe care l-am obtinut nu a fost deloc pufos, ci subtire si scortos. Probabil ca problema aceasta poate fi inlaturata daca se foloseste praf de copt sau iaurt, dar am preferat sa folosesc doar ingredientele recomandate de reteta.
Repetand procesul, de data aceasta cu spatula, am obtinut consitenta si pufosenia dorita la aluat. Nu zic ca prajitura nu a fost la fel de delicioasa, dar una este sa mananci felii de rulada cu gem, alta e sa mananci biscuiti cu gem. Oricum, nu a mai ramas nicio firimitura din nicio rulada, fie ea pufoasa sau crocanta.
Deci… folositi cu incredere lingura, spatula sau telul cand inglobati ingredientele. Nu veti da gres si veti obtine consistenta pufoasa dorita.
Sa trecem la treaba si sa vedem pas cu pas ce trebuie facut.


Rulada cu gem
Equipment
- 2 boluri sticla
- 1 mixer bucatarie
- 1 spatula sau tel
- 1 tava copt
- 1 foaie copt
- 1 lingura
Ingredients
- 5 oua
- 5 linguri faina sau 150 gr faina
- 1 esenta vanilie sau alta aroma preferata
- 4 linguri zahar
Instructions
- Separati galbenusurile de albusuri, in doua boluri.
- Cu un mixer bateti albusurile pana cand obtineti o consistenta pufoasa, care sa nu cada din bol, daca il intoarceti. Asta inseamna cam 5 minute.
- Folositi din nou miexrul pentru a bate ouale, impreuna cu zaharul, sarea si cu esenta de vanilie.
- Cand galbenusurile si-au dublat volumul (tot dupa 5 minute de mixat), adaugati o parte din faina si amestecati incet cu o spatula sau un tel.
- Puneti apoi jumatate din albus si amestecat incet, in continuare, de jos in sus.
- Repetati pana cand inglobati toata cantitatea de faina si de albus.
- Incingeti cuptorul la 170 de grade.
- Puneti o foaie de copt intr-o tava.
- Rasturnati crema/aluatul si intindeti uniform, cu grija pe toata suprafata tavii.
- Dati la cuptor timp de 10 minute.
- Scoateti de la cuptor si puneti folia cu blatul pe un tocator sau blat de bucatarie.
- Lasati sa se raceastca 5 minute apoi incet, separati foaia de rulada de foaia de copt, pe margini si cat puteti, in interior.
- Presarati zahar pudra pe toata suprafata foii de rulada.
- Rulati apoi foaia incepand de la un capat, obtinand o rulada, si lasati sa se raceasca timp de 20-30 e minute. Nu conteaza ca puneti foaia de copt inauntru.
- Dupa ce rulada s-a racit, desfaceti-o si ungeti-o cu gem, in cantitatea dorita.
- Rulati la loc, inlaturand, de aceasta data, foaia de copt.
- Lasati la rece inca o ora si apoi taiati felii si serviti.
Daca doriti sa vedeti instructiunile, vizionati clipul de aici. Puteti, insa, gasi videoclipuri similare. Ingredientele sunt aceleasi, doar pasii pot fi diferiti, dar rezultatul este acelasi. Cum spuneam, am folosit gem de caise, preferatul familiei, dar pot fi umplute la fel de bine cu crema de ciocolata. Ruladele obtinute le-am lasat asa cum sunt, dar puteti presara pe ele zahar pudra, fulgi de cocos sau fulgi de ciocolata.
Pentru alte retete similare de deserturi vizitati sectiunea de deserturi din Bucataria lui tati.