Nectar.
1. Lichid secretat de glandele nectarifere ale plantelor si care, colectat de albine, este transformat în miere.
2. (În mitologia greaca) Bautura a zeilor care îi facea nemuritori pe cei ce o gustau. Bautura minunata, delicioasa.
3. Bautura preparata pe baza sucului natural extras din fructe. (conform dexonline.ro).
Sunt sigur ca ati baut nectar cu diverse ocazii. Puteti sa-l cumparati si din magazinele alimentare. Insa nu toate produsele de tip nectar sunt, de fapt, 100% naturale, marea lor majoritate sunt facute cu apa sau sirop si concentrate sau pulpa de fructe.
Va propun sa faceti nectar singuri, acasa. Nu este o reteta grea si va garantez ca veti obtine un produs super bun.
Se poate face din orice fel de fructe carnoase. Eu prefer gutuile, merele si perele si il fac, de cele mai multe ori, combinand fructele intre ele. Aroma de gutui este super!
Pasii sunt usori. Pentru o cantitate consistenta va trebuie o oala mare, incapatoare. La reteta de mai jos am folosit o oala de 20 de kilograme.

Nectar de gutui, pere si mere
Echipament
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 oala mare
Ingrediente
- 4 kg gutui
- 2 kg pere
- 2 kg mere
- 12 l apa
- 1 kg zahar
Instructiuni
- Spalati bine de tot fructele. Taiati-le si aruncati cotoarele si semintele, pastrand doar pulpa, cu tot cu coaja. Practic, lasati doar ce este sanatos. Aveti grija la gutui, pentru ca sunt mai tari si trebuie atentie cand le curatati.
- Taiati fructele bucati potrivite si puneti-le in oala. Adaugati 12 litri de apa.
- Dati focul la mare, la aragaz, puneti oala pe aragaz si aduceti la punctul de fierbere.
- Cand apa fierbe, dati focul la mic si fierbeti in continuare pana cand gutuile s-au inmuiat.
- Eh, acum sunt doua variante de preparare a sucului. Alegeti pe care preferati.
- Varianta 1. Folosind o sita, strecurati siropul intr-o alta oala incapatoare. Adaugati zaharul si puneti pe aragaz, la foc mic. Amestecati pana cand se topeste zaharul. Pulpa de fructe se paseaza intr-un robot de bucatarie sau cu blenderul, dupa care se amesteca cu sucul.
- Varianta 2. Adaugati zaharul in oala si mai fierbeti 5-10 minute, amestecand usor, pana cand se topeste zaharul. Cu un blender si muuuuuulta rabdare, pasati fructele in oala, pana cand se obtine o pasta omogena. Aveti grija sa nu ramana bucati de fructe.
- Indiferent de varianta aleasa, dupa ce obtineti pasta de fructe, mai fierbeti 10-15 minute la foc mic.
- Pana cand termina de fiert nectarul trebuie sa pregatiti sticlele. Din compozitia de mai sus ies cam 14 litri de nectar, deci, o sa aveti nevoie de 14 sticle :-).
- Spalati bine sticlele si sterilizati-le. Pentru sterilizare se scurg sticlele de apa si se pun intr-o tava, la cuptorul incins, timp de cateva minute, pana se evapora apa.
- Dupa ce ati fiert nectarul si au fost sterilizate sticlele umpleti-le cu nectar. NU SCOATETI STICLELE DIN TAVA in care le-ati sterilizat. Nectarul fierbinte se pune in recipiente de sticla care sunt asezate pe metal, altfel riscati sa se sparga sticlele. Puneti capacele cu grija, sa nu va ardeti.