In Grecia am mancat cea ma buna Musaca (sau Moussaka) de pana acum. Bine, aproape tot ce am mancat acolo a fost excelent, dar musacaua a fost ceva deosebit. Cu totul diferit de ce eram eu obisnuit de mic si asta datorita vinetelor care au un gust excelent.
Reteta necesita putina indemanare si mai ales rabdare. Ca sa faci musaca trebuie sa pregatesti toate componentele si apoi sa le pui pe rand in tava sau oala de copt. Cartofii trebuie taiati rindele si apoi fierti, vinetele trebuie taiate felii si coapte, carnea trebuie preparata cu legume.
Totul ia timp, dar daca urmati sfaturile de mai jos in mod sigur veti obtine o musaca excelenta!

Musaca de cartofi si vinete
Echipament
- 1 tigaie neaderenta
- 1 cratita inox
- 1 tava de copt sau vas de copt
- 1 cutit legume
- 1 tocator
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 2 vinete
- 2 cepe
- 500 g carne tocata
- 100 ml sos de rosii
- 100 ml vin rosu
- sos bechamel
- sare
- piper
- mirodenii
- scortisoara
Instructiuni
- Se spala legumele. Vinetele se taie apoi rondele subtiri, dupa ce li se inlatura capetele si se prajesc putin intr-o tigaie unsa cu ulei. Cartofii se taie si ei rondele si se pun la fiert cu sare.
- Ceapa se taie marunt, impreuna cu capetele de la vinete si se prajesc intr-o oala, impreuna cu carnea tocata. Se adauga scortisoara (cam o lingurita rasa). Eu am pus putin mai multa si a iesit prea parfumata. Cand sunt gata se adauga sos de rosii si un pahar de vin rosu si se mai lasa cam 5 minute. Se sareaza si pipereaza dupa gust
- Se prepara un sos Bechamel, astfel: se topeste untul intr-o cratita, se adauga apoi o lingura faina si se pune lapte, putin cate putin, cand se ingroasa, amestecand continuu.
- Intr-o oala ceramica (sau o tava de teflon) se pune un strat de carne, apoi unul de rondele de vinete, apoi iar carne, apoi cartofi si asa mai departe, pana la terminarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.
- Se toarna apoi sosul bechamel si se rade niste parmezan sau cascaval si apoi se da la cuptor.
- Cuptorul trebuie sa fie incins la 180 de grade. Timpul de coacere este cam 25-30 de minute.