Musaca de cartofi si vinete – o reteta romaneasca.
In Grecia am mancat cea ma buna musaca de vinete (sau Moussaka) de pana acum. Bine, aproape tot ce am mancat acolo a fost excelent, dar musacaua a fost ceva deosebit. Cu totul diferit de ce eram eu obisnuit de mic si asta datorita vinetelor care au un gust excelent.
Reteta necesita putina indemanare si mai ales rabdare. Ca sa faci musaca trebuie sa pregatesti toate componentele si apoi sa le pui pe rand in tava sau oala de copt. Cartofii trebuie taiati rindele si apoi fierti, vinetele trebuie taiate felii si coapte, carnea trebuie preparata cu legume.
Cum se prepara o musaca de cartofi si vinete
Cartofii se curata, se spala si se taie felii care se pun la fiert intr-o oala cu apa.
Vinetele se spala si se taie cozile, dupa care se taie in lungime sau rondele de jumatate de centrimetru grosime. Acestea se prajesc pe fiecare parte in ulei.
Carnea tocata se caleste intr-o oala impreuna cu ceapa tocata. Se mai pot adauga morcovi, dovlecei sau tulpin de telina, tocate si ele la robot. Se pune suficient sos de rosii, boia de ardei, sare si piper dupa gust.
Separat se face un sos bechamel (reteta aici).
Se face aranjarea. Intr-o tava sau intr-un vas suficient de mare, care poate fi dat la cuptor, puneti cu un polonic un rand subtire de carne, apoi asezati un rand de vinete, un nou rand de carne si apoi cartofii. Deasupra se pune sosul bechamel care se intinde uniform in toata tava. Se da tava la cuptor 25-35 de minute la 180 grade pana cand sosul se coace frumos deasupra.
Sa trecem la treaba si sa vedem cum se prepara o musaca cu cartofi si vinete, care sunt ingredientele si cantitatile, ustensilele si pasii necesari.


Musaca de cartofi si vinete
Equipment
- 1 tigaie neaderenta
- 1 cratita inox
- 1 tava de copt sau vas de copt
- 1 cutit legume
- 1 tocator
Ingredients
- 1 kg cartofi
- 2 vinete
- 2 cepe
- 500 g carne tocata
- 100 ml sos de rosii
- 100 ml vin rosu
- sos bechamel
- sare
- piper
- mirodenii
- scortisoara
Instructions
- Se spala legumele. Vinetele se taie apoi rondele subtiri, dupa ce li se inlatura capetele si se prajesc putin intr-o tigaie unsa cu ulei. Cartofii se taie si ei rondele si se pun la fiert cu sare.
- Ceapa se taie marunt, impreuna cu capetele de la vinete si se prajesc intr-o oala, impreuna cu carnea tocata. Se adauga scortisoara (cam o lingurita rasa). Eu am pus putin mai multa si a iesit prea parfumata. Cand sunt gata se adauga sos de rosii si un pahar de vin rosu si se mai lasa cam 5 minute. Se sareaza si pipereaza dupa gust
- Se prepara un sos Bechamel, astfel: se topeste untul intr-o cratita, se adauga apoi o lingura faina si se pune lapte, putin cate putin, cand se ingroasa, amestecand continuu.
- Intr-o oala ceramica (sau o tava de teflon) se pune un strat de carne, apoi unul de rondele de vinete, apoi iar carne, apoi cartofi si asa mai departe, pana la terminarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.
- Se toarna apoi sosul bechamel si se rade niste parmezan sau cascaval si apoi se da la cuptor.
- Cuptorul trebuie sa fie incins la 180 de grade. Timpul de coacere este cam 25-30 de minute.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la musaca de cartofi si vinete!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.