Muraturi asortate (in saramura)

2.7K

Muraturi asortate in saramura

Muraturi asortate (sau nu) se prepara si consuma pe lumea asta de vreo… cateva mii de ani. Cam asa zic istoricii. Unde si cand au aparut nu e clar insa. Despre castraveti se stie ca au fost pusi la murati pentru prima data in zona Indiei, iar muraturile erau destul de populare in Mesopotamia, in zona Siria-Irak-Turcia de astazi.

Si Cleopatra dar si Iulius Cezar aveau o pasiune pentru muraturi. Daca pentru regina Egiptului se crede ca au avut o contributie la frumusetea ei, imparatul romanilor ordona includerea muraturilor in meniurile soldatilor (pentru a-i face, chipurile, mai puternici).

Doi exploratori importanti ai Evului Mediu isi „leaga” si ei numele de muraturi: Amerigo Vespucci, un negustor spaniol dornic si el sa descopere un pasaj catre Asia mergand catre vest (daca va intrebati de unde numele de „America” tocmai ati descoperit) si Cristofor Columb, care avea o impresionanta crescatorie de castraveti in Haiti.

Shakespeare vorbeste despre muraturi in aproape toate operele sale, Regina Elisabeta le consuma la fiecare masa iar Napoleon Bonaparte a oferit un premiu impresionant in bani (cam 250.000 de dolari in vremurile noastre) celui care va gasi o modalitate de a pastra muraturile in siguranta pentru un timp indelungat, premiu castigat de Nicholas Appert care a „descoperit” vidarea borcanelor prin procedeul „bain marie”.

Cam atat cu istoria, ca se „acresc” legumele 🙂

muraturi asortate gogonele

Ce fel de muraturi se pun si care este concentratia de sare sau otet

Romanasii nostri fac muraturi asortate cam din orice leguma: castraveti, gogonele, varza, morcovi, telina, ridichi, conopida, gulie, sfecla rosie, gogosari sau ardei gras… Chiar si pepenii se pot mura. Important este ca legumele sa fie tari.

Legumele din poza le-am cules, in marea lor majoritate din gradina proprie. La acestea am adaugat niste castraveti cumparati de la piata precum si hrean, usturoi, marar uscat, piper, boabe de mustar si foi de dafin. La magazinele alimentare gasiti pungute cu mirodenii pentru muraturi deja preparate.

Acum, depinde de gustul fiecaruia ce prefera: in saramura sau in otet. Insa, indiferent de legumele folosite, lichidul se prepara la fel:

– Pentru saramura: la 1 litru de apa puneti 1 lingura de sare NEIODATA (aprox 20g)

– Pentru otet: la 1 litru de apa puneti 300 ml de otet, 1 lingura de sare NEIODATA si 1 lingura de zahar.

De ce este important ca sarea sa fie NEIODATA: pentru ca iodul inmoaie legumele. Acum… am vazut in magazine si sare iodata speciala pentru muraturi. Alegeti voi cum vreti: mergeti pe incredere sau mergeti la sigur? 🙂

Eu folosesc sare de mare neiodata de la Sanovita. Daca vreti sa cumparati online puteti comanda aici, de pe emag.

Si acum sa trecem la treaba si sa facem niste muraturi asortate in saramura!

Muraturi asortate (in saramura)

Timp pregatire 30 minutes

Echipament

  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 oala

Ingrediente

  • gogonele
  • castraveti
  • morcovi
  • telina
  • sfecla rosie
  • alte legume, dupa preferinte
  • hrean
  • usturoi
  • mirodenii conserve

Instructiuni

  • Spalati bine cateva borcane mari, in functie de cat credeti ca va trebuie, pentru cantitatea de legume pe care o aveti.
  • Spalati legumele.
  • Curatati morcovii, telina si hreanul de coaja. Apoi taiati-le rondele sau bucati lunguiete. La fel si sfecla rosie. Eu las gogonelele si castravetii intregi insa am vazut persoane care le taie si pe acestea. Faceti cum preferati si in functie de dimensiunile legumelor.
  • Intr-un borcan puneti cateva mirodenii (boabe de piper, usturoi, boabe de mustar, 1-2 frunze de dafin si cateva fire de marar uscat) dupa care asezati un rand de legume. Introduceti catei de usturoi si bucatele de hrean printre ele si mai adaugati un rand de legume. Si tot asa pana umpleti borcanul.
  • Mai adaugati niste mirodenii, apoi asezati un rand de frunze de telina si cateva fire de marar. In anumite zone ale tarii se mai adauga si cateva crengute de visin deasupra. Se pare ca sunt bune ca si conservant. La fel si cateva bucati de mere.
  • Puneti o oala incapatoare, pe aragaz. Adaugati apa, dupa cum considerati ca aveti nevoie. La fiecare litru de apa se pune o lingura de sare (potrivita: nici rasa dar nici cu varf) . Incalziti apa si amestecati pana cand se dizolva sarea. Dupa ce apa da in clocot opriti aragazul si lasati 5-10 minute sa se raceasca. Turnati apoi in borcane, pana la umplere.
  • Puneti capacele la borcane si lasati-le deoparte, peste noapte. Este posibil ca dimineata apa sa fi scazut, asa ca e nevoie sa mai completati.
    Daca vreti sa fiti siguri ca totul este OK, puteti sa le vidati. Procedeul l-am descris la retetele de compot si de gemuri. Clasic, se fierb in "bain marie", intr-o oala incapatoare cu apa, pe aragaz.
  • Puneti borcanele in camara sau in beci. Cam in 3-4 saptamani legumele ar trebui sa fie murate.
Meniu: Conserve
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: muraturi asortate, muraturi in saramura

Va doresc spor la treaba!

Pentru alte retete din categoria Conserve vizitati sectiunea de aici.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close