An de an, pe 9 martie, romanii au traditia de a prepara mucenici (sau macinici) pentru a-i comemora pe cei 40 de mucenici din Sebastia dar si pentru a serba inceperea noului an agricol.
Sarbatoarea se tine in Romania si Republica Moldova, iar traditional se prepara 40 de colacei numiti mucenici sau macinici. In Muntenia colacii sunt preparati dintr-un aluat fara drojdie si se fierb, in timp ce in Moldova se fac din aluat cu drojdie care se coace la cuptor.
Sunt sigur ca ati vazut in magazine mucenicii muntenesti, la punga, mici, numai buni de fiert si servit intr-un sirop dulce si cu nuca, iar in patiserii ati vazut mucenicii mari, copti si glazurati cu sirop de miere si nuca.
Anul acesta m-am decis sa pregatesc si eu reteta din Moldova. Mai intai m-am inspirat din cartea lui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”. La pagina 132, capitolul „Alte bucate si mese crestine” veti gasi atat reteta de Macinici moldovenesti (copti) cat si cea de Macinici muntenesti (fierti).
Citez:
Facem azi foarte multe lucruri fara sa le stim sensul magic initial. E atât de emotionant dar si atat de nelinistitor lucrul acesta, incat te poti clatina si ne-ntelege.
Gospodina care pune un ban sarbatoresc in colaceii de 9 martie, ca sa vada cui cade norocul in acel an, nu stie intotdeauna ca, pentru o clipa, e sora buna cu strabunica ei neolitica, ce se inchina la Terra Mater, cu sclava spartana cerand ajutor Herei si lui Artemis din Panteonul grec, cu matroana de langa altarul Junonei romane, cu taranca geto-latina invocand-o infricosata pe Dochia din mitologia romano-precrestina care, toate, de-a lungul a mii de ani, au trait aceeasi ceremonie ezoterica sau sacramentala la venirea Anului Nou Agrar, la începutul primaverii, prin acelasi colacel, cu un banut al norocului.
Aflarea norocului la macinici insemna prepararea unei turte din faina de grau in ziua de 9 martie, Anul Nou Agrar in Calendarul Popular, in care se introduce in timpul framantatului, o moneda de argint sau de aur. Dupa coacerea aluatului in cuptor sau în test, turta se taie în bucati egale si se imparte la membrii familiei. Persoana care gaseste moneda in bucata primita e cea mai norocoasa din casã (Gorj, Mehedinti).

Insaaaa… Surpriza unu!!! NU am facut reteta lui 🙂 ci am apelat la reteta de aluat deja testata in placintele Poale in brau si Cozonacii facuti de bunica (o sa pun retetele cu prima ocazie) Iar rezultatul a fost EXCELENT!!!
Si, supriza doi: NU am facut eu aluatul ci Chef Vlad. El are foarte mare rabdare si pricepere la facut aluaturi. El este cel care a facut mucenicii, singurul meu ajutor fiind dat la intinderea mierii si presararea nucilor pe covrigii copti.
Cum se prepara macinici moldovenesti (copti)?
Se face un aluat din faina, drojdie, ou, zahar, sare si apa care se lasa la crescut. Se rupe apoi bucatele si se formeaza bile care se lungesc ca niste „snururi” cu mana. Snururile se impletesc sub forma cifrei 8.
Se unge o tava cu untdelemn si se aseaza colacii. Apoi se dau la cuptor si se coc pana se rumenesc frumos.
Intre timp se face un sirop cu miere (se incalzeste mierea), zahar vanilinat si nuca macinata, care se pune apoi peste colacei cu o pensula, dupa ce acestia au fost scosi din cuptor.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii de urmat pentru a prepara niste deliciosi macinici moldovenesti (copti).


Mucenici moldovenesti (macinici moldovenesti)
Echipament
- 1 bol
- 1 sucitor
- 1 tava de copt
- 1 ibric
- 1 lingurita cu coada
- 1 pensula de bucatarie
Ingrediente
Aluatul
- 1 kg faina
- 3-400 ml lapte sau cat cuprinde faina
- 4 oua
- 1 cana zahar
- 1 lingurita sare
- 2 lingurite drojdie sau cantitatea necesara pentru 1kg faina
- ulei
Siropul
- 6 lingurite miere sau zahar
- zahar vanilinat
- 1 ceasca apa daca doriti sa fie mai insiropati
Instructiuni
- Se incalzeste putin laptele.
- Se pune putin lapte caldut intr-un pahar si se adauga drojdia si 1 lingura de zahar. Se lasa pana cand drojdia se activeaza.
- Se framanta aluatul combinand faina, laptele, zaharul, sarea si drojdia. La framantat se foloseste si putin ulei, cu care se ung mainile.
- Se lasa la dospit timp de 2-3 ore, la caldura. La fiecare ora se framanta din nou aluatul, incet.
- Se formeaza bilute care apoi se rasucesc "snururi" de 1cm grosime si se impletesc sub forma cifrei 8. Noua ne-au iesit cam 20 de mucenici din cantitatile acestea.
- Se incinge cuptorul la 180 grade (mediu)
- Ungeti o tava cu ulei si asezati mucenicii.
- Dati la cuptor 20-25 de minute sau pana se rumenesc frumos si sunt copti.
- Incingeti mierea intr-un ibric pana se lichefiaza. Puteti sa adaugati putina apa si zahar vanilinat.
- Cu o pensula intindeti mierea peste covrigii scosi din tava.
- Presarati miez de nuca macinat deasupra.
- Serviti cu un pahar de vin (traditia spune 40 pahare, dar noi nu facem abuz!!!)
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.